Швейцария може сама да ограничи имигрантите от ЕС

Швейцария може сама да ограничи имигрантите от ЕС
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Швейцария ще подготви самостоятелно планове за ограничаване броя на имигрантите от Европейския съюз, ако не успее да се договори за това с Европейската комисия преди крайния срок – февруари 2017г., съобщи външният министър в понеделник.

Разговорите между двете страни са блокирани, а остава само една година срок за прилагане резултата от референдума от февруари 2014 г. Тогава швейцарците одобриха налагането на квоти за броя на гражданите на ЕС, които може да работят и да се заселят в алпийската страна. Това обаче противоречи на договореностите, съгласно които Швейцария получава достъп до единня европейски пазар, срещу гарантирана свобода на придвижване на европейците.

"Най-вероятно ще предложим на парламента си едностранна клауза", добави министър Дидие Буркалтер. Проектозаконът вероятно ще бъде внесен от правителството в петък.

Министърът обаче казва, че страната му иска с добра воля да използва времето за намиране на общо решение с Брюксел и да постигне резултат през лятото. Буркалтер посочи, че едва ли ще има придвижване по въпроса преди 23 юли – датата, на която британците ще гласуват на референдум за или против оставането в ЕС.

"Казват ни: "Нищо не можем да постигнем с вас преди британския референдум", заяви в петък в интервю за "Ройтерс" швейцарският посланик в ЕС Роберто Балцарети. За ЕС приореттът е "да не се поемат никакви рискове спрямо британския дебат", допълни в понеделник Буркхалтер.

 

#Швейцария #мигранти #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници