Главният редактор на в.“Заман“ заплашен от 9 години затвор за обида на Ердоган

Главният редактор на в.“Заман“ заплашен от 9 години затвор за обида на Ердоган
БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият главен редактор на в. „Заман“ в Турция Екрем Думанлъ да бъде арестуван и разследван за тиражирани обиди и клевети по адрес на президента Реджеп Ердоган, и да бъде лишен от свобода за срок 9 г. и 4 месеца, е поискала прокуратурата в Истанбул, предаде репортер на БГНЕС.

Със същите обвинения на съд е и бившият главен редактор на англоезичното издание на вестника Today's Zaman Бюлент Кенеш, който днес се яви на изслушването, но Думанлъ отсъстваше от заседанието по делото. Адвокатът на Кенеш поиска оправдателна присъда, а самият журналист подчерта, че обвинителният акт е пълен с фактически грешки и също настоя да бъде оправдан. Атакуваният текст е от 10 януари 2015 г., публикуван е в двете издания на всекидневника, като авторът му се позовава на разпространено в Туитър съобщение на Фуат Авни. Последният е известен в страната като интернет –феномен с над 2 млн. последователи заради разкритията на секретни правителствени документи и предстоящи тайни операции, в това число и доказателства за грандиозния корупционен скандал от 17 декември 2014 г., манипулации на изборите и т.н.

Кенеш бе категоричен, че публикациите отговарят напълно на журналистическите стандарти, освен това редица други медии са тиражирали новината, в което не следва да се търси вина. На базата на обвинителния акт, изготвен от бюрото за медийни престъпления при прокуратурата, съдът постанови Думанлъ да бъде задържан и да даде подробни показания. Затвор от 2 г. и 4 месеца до 9 г. и 4 месеца грози двамата журналисти по настояване на прокуратурата. Преди седмица опозиционният в. „Заман“ бе завзет и поставен под контрола на турските власти, няколко дни синдиците не успяваха да намерят администратор на новия сайт, а още първият обновен брой излезе с материали в подкрепа и възхвала на президента Ердоган и правителствената политика.



#Реджеп Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници