Харемът бил училище на жените за живота, смята първата дама на Турция Емине Ердоган

Харемът бил училище на жените за живота, смята първата дама на Турция Емине Ердоган
БГНЕС
A A+ A++ A

Османският харем е бил "училище, подготвящо жените за живота", заяви съпругата на турския президент Реджеп Ердоган – Емине, цитирана от "Франс прес" и БТА.

"Харемът е бил школа за членовете на османската династия и училище, подготвящо жените за живота", каза първата дама, която участва в редица женски и благотворителни организации. Историческото влияние на наложниците в харема би могло да бъде "вдъхновение", смята тя.

"Получаването на образование в харема не го прави училище, това е глупост", писа в "Туитър" професорът по средновековна история Гази Чалаш.

"Хората, които хвалят харема, пращат дъщерите си в американски университети", припомня друг потребител на "Туитър" факта, че и двете дъщери на семейство Ердоган са завършили Университета в Индиана, пише Би Би Си.

Подобно на съпруга си, госпожа Ердоган е отдадена мюсюлманка, почитателка на величието на Османската империя.

Макар Турция да е светска република, Емине Ердоган и дъщерите ѝ винаги са с хиджаб и консервативно облекло на публични събития. До 2013 г. носенето на мюсюлмански забрадки в университетите, училищата и държавните учреждения бе забранено и беше легализирано при управлението на Партията на справедливостта и развитието (AKP) на Ердоган.

Тогава президентът коментира, че светската забрана е била дискриминация спрямо отдадените на религията жени.

"Ние говорехме за "турски стил президентска система, турски стил конституция". И по този въпрос (правата на жените – бел.ред), ние сме длъжни да развием турски стил модел и да го приложим. Не трябва непременно да изразяваме, защитаваме и прилагаме правата на жените във формата и стила, който съществува на Запад", изтъкна той.

Повече от половината убийства на жени в Турция за последните пет години са извършени от съпрузи или бивши съпрузи, показват данни, събрани от журналистката Джейда Улукая в сайта Kadın Cinayetleri и цитирани от в. "Хюриет".

Сред причините за нападенията са: "боядиса си косата червена", "купи си нова рокля", "не ми направи картофени кюфтета", "не ми подаде солта" или "просто е дразнеща".

Миналата година вицепремиерът Бюлент Арънч предизвика скандал, нареждайки на депутатка от опозицията: "Госпожо, млъкнете! Като жена Вие трябва да млъкнете!". Година по-рано той коментира, че е непристойно жените да се смеят на обществени места и да бъдат "подканящи с поведението си", а да се държат порядъчно.

 

#Турция #Реджеп Ердоган #Емине Ердоган #харем

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници