Македония върна почти всички нелегални мигранти, нахлули от Гърция

Македония върна почти всички нелегални мигранти, нахлули от Гърция
БГНЕС
A A+ A++ A

До тази сутрин македонските власти са върнали над 600 мигранти, които вчера нахлуха нелегално на територията на страната. Всички мигранти са натоварени късно снощи и тази нощ на военни камиони и транспортирани на гръцка земя.

Вчера около 700 души от лагера Идомени/Сухово/, организирани от неправителствени организации, бяха насочвани към граничната Сува река. Там с тяхно съдействие и поставяне на въжета нелегално влязоха стотици мигранти, които бяха посращнати от другата страна от македонските сили на реда и техните колеги от няколко чужди държави, които помагат за охраната на македонско-гръцката граница.

Нахлуването на македонска земя от страна на мигрантите бе придружавано от над 30 гръцки журналисти. Всички те бяха глобени с по около 250 евро за незаконно влизане в Република Македония. От македонското вътрешно министерство официално потвърдиха, че ще върнат всички нелегални мигранти.

Цялата отговорност за драматичните сцени при опита за нелегално преминаване на македонската граница носят тези, които внушават на хората в Идомени /Сухово/ лъжливи очаквания. Това каза австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер по повод вчерашното нелегално нахлуване на около хиляди мигранти от Гърция в Република Македония. Лайтнер призова мигрантите да останат в Гърция. "Този, който желае доброто на хората в лагера, трябва да ги посъветва да приемат настаняването и подсигуряването им на топли места. Вместо това продължават да им внушават, че е възможно на тяхна отговорност да потеглят към желаната от тях страна. Това е безотговорно и трябва да се осъди по най-острия начин", каза още австрийският министър. Йохана Микл-Лайтнер приветства властите в Скопие за усилията им в борбата срещу нелегалната миграция. "Македония до момента е направила повече за стабилността на Европа, отколкото някои страни членки на ЕС", подчерта Йохана Микл-Лайтнер.

Тази сутрин специалният пратеник на БГНЕС Божидар Стоилов разкри как гръцките власти, с помощта на служителите от неправителствени организации, раздават листовки с указания за нарушаване на съседните граници и нахлуване в съседна Република Македония. Сред мигрантите, които вчера нахлуха на македонска земя, бяха открити листовки на арабски език. На тях има и схема как да нарушат държавната граница и да нахлуят на македонска територия. На листовката има карта, на която са очертани пътеките и начините, по които трябва да се движат мигрантите. На тях е изписан и часът на тръгване от Идомени /Сухово/, лагерът, който се намира недалеч от македонската граница. "Балканският маршрут" за мигранти официално бе закрит по време на срещата на върха ЕС-Турция на 7-ми февруари в Брюксел.



#нелегални мигранти #нахлуване #Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници