Ако работодател наеме безработни – ЕС му плаща парите за заплатите им една година

Ако работодател наеме безработни – ЕС му плаща парите за заплатите им една година
БГНЕС
A A+ A++ A

Агенцията по заетостта стартира схема „Обучения и заетост“ , по която ще се осигуряват средства за обучение и заетост на безработни с ниско образование, продължително безработни и хората над 54 години. Всички кандидати трябва да са на възраст над 29 години.

От 25-ти март в бюрата по труда ще бъдат набирани заявки от работодатели, които желаят да наемат работници чрез финансиране по схемата „Обучения и заетост".

„Обучения и заетост“ се съфинансира от Европейския социален фонд по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г., съобщават от Министерството на труда и социалната политика.

Схемата ще се реализира на два етапа. В първия работодатели и безработни дават заявки за наемане в бюрата по труда. На следващ етап на заявилите участие безработни ще им бъде осигурена възможност за обучение и преквалификация, а след това и заетост.

Най-малко половината от безработните лица, които може да наеме един работодател, за да получи средства по тази схема, трябва да бъдат с ниско образование, трайно безработни или безработни на възраст над 54 години.

За тези три групи на работодателя ще бъдат възстановявани разходите за заплати и осигуровки за период до 12 месеца, а ако наетите безработни са извън групите, средствата от схемата ще покриват разходите за първите до 6 месеца.

Безработните, които желаят да кандидатстват, ще подават заявления в бюрата по труда по постоянен или настоящ адрес. За всеки от тях ще бъде изготвен индивидуален план за действие с определен срок за изпълнение.

Работодателите могат да кандидатстват по схемата в периода 25-ти март / 1-ви април. Това ще бъде първият етап на схемата, за който е осигурен бюджет от малко над 8 милиона лева, а общата й стойност е 81 милиона лева.



Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници