Fox News: Путин постигна успех, Асад ще остане на власт, САЩ са като загубено дете

Fox News: Путин постигна успех, Асад ще остане на власт, САЩ са като загубено дете
БГНЕС
A A+ A++ A

Решението на руския президент Владимир Путин да изтегли армията от Сирия даде повод за различни коментари в западните медии относно причините да бъдат върнати военните в Русия. Наблюдателите обаче са еднинни в едно - Путин направи блестящ тактически ход и тепърва ще осребрява ползите от него.

Снощи стана ясно, че Путин е наредил на министъра на отбраната Сергей Шойгу от 15 март да започне изтегляне на руските военни части с аргумента, че те са изпълнили задачите си. Но руските военни пунктове в Тартус и Хмеймим ще продължат да функционират, пише inews.bg.

"Всички бяхме шокирани и аз съм 100% сигурен, че режимът (бел.ред. На Башар Асад) не е знаел за това решение до 14 март", заяви дипломат с тесни връзки с Русия и Сирия, цитиран от Financial Times.

"Изявлението на Владимир Путин изненада военните анализатори. Никой не е очаквал такова развитие, включително тези, които имат връзки с военните служители", добавя Guardian.

Изданието припомня, че след събитията в Украйна Западът не е искал да преговаря в Москва, но действията на Москва в Сирия са променили ситуацията.

"Сега руснаците излизат от конфликта с минимални загуби и това е блестящо тактическо решение", отбелязва пред британския вестник военният анализатор Александър Голц.

Според колумнистът на Reuters Джош Коен САЩ ще имат проблем. "На следващия ден, като Путин обяви изтеглянето от Сирия, стана очевидно, че неговата игра се превърна в голяма мащабна победа", отбелязва той.

"При това САЩ продължават да изглеждат като загубено дете в гората на близкоизточния хаос", добавя Fox News. Според телевизията Путин е успял да постигне дипломатически успех в Сирия "въпреки всичко" и руският президент е успял да постигне това, че по-голямата част от международната общност е приела сирийския президент.

"Въпреки, че Русия се изтегля от Сирия, тя ще продължи да има силни позиции в региона, а Башар Асад ще остане на власт още дълго време, дори ако мирните преговори се изострят", отбелязва Fox News.



#Путин #САЩ #Башар Асад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници