Русия се изтегля от Сирия

Русия се изтегля от Сирия
A A+ A++ A

Задачата-минимум – започването на мирния процес е решена, до решаването на задачата-максимум – да се извади Русия от изолацията е още далеч, пише „Ведомости“.

Руският президент Владимир Путин се срещна с министрите на отбраната и външните работи Сергей Шойгу и Сергей Лавров и им заповяда от днес да започнат изтеглянето от Сирия на „основната част“ от руската военна групировка, която от октомври 2015 г. нанася удари по терористите и подкрепя действията на сирийската армия. Преди тази заповед Путин разговаря със сирийския президент Башар Асад, по време на разговора е било съгласуваното началото на изтеглянето на руските войски, съобщи говорителят на руския президент Дмитрий Песков. Путин заяви вчера, че руската армия „като цяло е изпълнила“ поставените задачи, а нейното изтегляне от Сирия има за цел да повиши нивото на взаимно доверие в рамките на мирния процес. Също така Путин поръча на Лавров да се усили работата по мирния процес.

Говорителят на Белия дом Джошуа Ърнест се затрудни да оцени последиците от решението на стопанина на Кремъл: „Ние трябва да видим в какво именно се състоят намеренията на Русия“.
Шойгу заяви по време на срещата с президента, че за времето, през което се е провела руската операция, сирийската армия е освободила територия с размер 10 000 кв. км с 400 населени пункта. Според оценките на руските военни са били унищожени над 2000 бойци, родом от Русия, включително 17 полеви командири. Тази задача е била една от главните приоритети на руската армия.

В момента в Сирия се намират около 60 руски военни самолета и вертолета, на първо време се планира да бъдат изтеглени около половината от тях, заяви източник, близък до министерството на отбраната. Цялата логистика и охрана засега ще остане в Сирия, каза той и допълни, че в случай на необходимост въздушните удари по терористичните групировки също ще продължат. Съставянето на графика за изтеглянето на военните е прерогатив на самите тях, отбеляза Песков, но се усъмни, че в близко бъдеще от Сирия ще бъдат изтеглени зенитно-ракетните комплекси С-400, които защитават руската база.

Полковникът от запаса Виктор Мураховски смята, че главният резултат от руската операция е успешната защита и разширение на контролираните от сирийското правителство територии, на които живее до 80% от населението. Броят на районите, в които се водят военни операции, е намалял от 12 до 5-6, продължи той: това дава възможност на сирийската армия да отдъхне, да подготви резервите си и да продължи настъплението си срещу групировките „Ислямска държава“ и „Джебхат ан-Нусра“.

Също така е започнало доставянето на хуманитарна помощ. Само Русия е изпратила на Сирия над 700 тона, към процеса се е включила и ООН, напомня Мураховски.

Не на последно място изтеглянето на военните части стана възможно и заради това, че бе установено нормално оперативно сътрудничество между САЩ и Русия: списъкът с терористични групировки в заключителния стадий на съгласуване, както и съвместният руско-американски документ за контрол при прекратяването на огъня, който въвежда критерии за спазването на този режим и санкции /включително и военни удари/, ако бъде нарушен.

Решението на Путин разочарова както тези, които смятат, че Русия е затънала в конфликта, така и тези, които смятат, че тя трябва докрай да носи бремето на отговорността за запазването на режима на президента Асад, заяви политологът Андрей Кортунов. Изглежда, че Кремъл е отчел опасността от повторението на Виетнам и Афганистан, когато военните кампании, първоначално планирани като краткосрочни, продължиха с години. „Официалната версия се състои в това, че армията се изтегля след споразумение с Асад, но не трябва да се изключват и други версии – например, че Асад се е оказал твърде голям инат, някои от неговите изказвания поставяха под въпрос продължаването на женевския процес“, разсъждава Кортунов. Примирието обхвана основната част от противопоставящите се страни, а борбата с „Ислямска държава“ може да се води и с други сили – това и предопредели изтеглянето на войските: решението би могло да стане резултат от общата договорка на Русия със Запада и страните от Персийския залив, а не само с Дамаск, допуска политологът.

Първоначално Москва може би е имала два плана за действие, предполага директорът на Центъра за анализ на стратегиите и технологиите Руслан Пухов. План-максимум да излезе от изолацията и да се сближи със Запада, водейки обща борба с „Ислямска държава“, както това беше след терористичните актове от 11 септември 2001 г. Но този план фактически не се състоя, особено след терористичните нападения в Париж, когато стана ясно, че дори тези събития не могат да доведат до сближаване. Тогава беше избран план-минимум – стабилизацията на сирийския режим и стартиране на мирен процес в Сирия, анализира Пухов. Тъй като в решаването на тези две задачи е достигнат значителен напредък, руското ръководство има всички основания да обяви изтегляне на въоръжените сили от Сирия, резюмира той.

Обявяването на изтеглянето на войските може да бъде директно свързано със започналия в Женева втори кръг от сирийските преговори: предварителното решение, най-вероятно, е било взето от Русия заедно със САЩ и Саудитска Арабия, смята експертът от Руския съвет по международни отношения Юрий Бармин, и „едно от условията бе започването на изтеглянето на руските войски от Сирия“. Не е изключено, че на Москва са й обещали нещо в замяна, но това е рискована стъпка, добавя Бармин.

Според информация на Владимир Евсеев от Института за страните от ОНД, Иран също възнамерява да изтегли от Сирия 2500 от 6000 военни. Започналото изтегляне дава допълнителни шансове за урегулиране и ще се превърне в политически фактор, който ще попречи на възможната турска интервенция, но в случай на изостряне на обстановката руските и ирански сили могат отново да се върнат в Сирия, посочи той.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници