Die Welt: Русия остава със стабилно присъствие в Сирия, ще пази системи за въздушна отбрана

Die Welt: Русия остава със стабилно присъствие в Сирия, ще пази системи за въздушна отбрана
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Обявеното от Москва изтегляне на военните контингенти съвсем не означава, че Русия напуска Сирия, коментира германският вестник Die Welt.

Всъщност, Москва ще бъде представена в близкоизточната държава с внушително военно присъствие, което ще остане дислоцирано на място и теоретично може да бъде използвано по всяко време.

Военноморската база в Тартос и летището „Хмеймим“ в провинция Латакия, откъдето тръгват руските бомби, ще продължат да бъдат използвани и в бъдеще, подчерта Путин. При това те трябва „да бъдат защитавани наземно, по море и по въздух“. Или казано по друг начин: корабите и изтребителите ще продължат мисиите си в региона.

Какво, колко и дали нещо ще бъде изтеглено назад към Москва ще стане ясно в следващите дни. Путин твърди, че ще бъде „една голяма част от контингентите“. Дали обаче артилерията и специалните подразделения ще останат в Сирия никой не може да каже. А причината е, че Москва така и не потвърди официално присъствието на такива в близкоизточната държава. 

Русия ще запази в Сирия усъвършенствани системи за въздушна отбрана, чрез които да бъдат отбранявани оставащите контингенти, след като основната част от руските сили бъдат изтеглени, предава AFP, като се позовава на сведения от Кремъл.

„Ще запазим напълно надеждно покритие на оставащите контингенти. За ефективна защита, която да гарантира сигурността, включително от въздуха, е необходима най-модерна технология за въздушна отбрана“, заяви Сергей Иванов.

#Сирия #Русия #Латакия #Хмеймим #контингент #Кремъл

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници