Повечето британци биха подкрепили излизане на страната от ЕС

Повечето британци биха подкрепили излизане на страната от ЕС
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Резултати от последно проучване на общественото мнение показват, че повечето британци биха гласува за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз. В същото време поддържниците на Brexit изглеждат и по-мотивирани да дадат своя глас на предстоящия на 23 юни важен референдум в страната, съобщават британския вестник "Телеграф", цитирайки резултати от проучване на агенция ORB, предаде БНР.

Според последната анкета на общественото мнение 47% от британците биха гласували за оставане в ЕС спрямо 49%, които биха подкрепи напускането на Съюза, докато 4% от избирателите все още не знае как ще гласува. Трябва обаче да се има предвид, че тези резултати не отчитат каква е вероятността всеки конкретен британски избирател да отиде до урните на 23 юни.

Данните, включващи само британците, които със сигурност ще участват във вота са още по-тревожни, като според ORB цели 52% биха подкрепили сценария Brexit при 45%, които биха подкрепили оставането в ЕС и 3% все още не знаят как биха гласували.

Вестник "Телеграф" цитира анализ на това проучването от страна на сър Линтън Кросби, според когото избирателите, които искат Великобритания да напусне Европейския съюз са по-мотивирани, отколкото тези, които казват, че са за оставането на страната в рамките на съюза.

Известният изборен стратег сър Кросби, който спомогна за изненадващата победа на Дейвид Камерън на парламентарните избори през миналата година, подчерта, че победата на предстоящия референдум се крепи на това дали водените две кампании ще успят да вдъхновят хората да излязат и да гласуват.

Според него крайният резултат е все още балансиран (неясен) и че изборът, пред който са изправени избирателите е, дали икономическите рискове от оставането на страната в рамките на ЕС са по-големи или по-малки, отколкото последиците от неконтролиран процес на имиграция.

В тази връзка последното проучване на агенция ORB разкрива, че близо една трета от британците, които все още не са решили как да гласуват (или 31 на сто), посочват, че тяхното най-голямо колебание да подкрепят кампанията за оставане в ЕС е опасността за неконтролирана или нарастваща имиграция в рамките на ЕС.

В същото време 79% от британците, които подсказват, че биха подкрепили сценария Brexit, определено ще отидат да гласуват, докато "едва" 72% от тези, които биха подкрепи оставането в ЕС, са твърдо решени да отидат до урните на 23 юни.

 

#Brexit #Великобритания #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници