Мерджанов обвини правителството в социална безчувственост

Мерджанов обвини правителството в социална безчувственост
БГНЕС
A A+ A++ A

Зам.-председателят на ПГ на БСП Лява България Атанас Мерджанов разкритикува от името на социалистите управляващите заради поредното отлагане на закона, осигуряващ достъп до спешен номер 112 на хората със слухови и говорни увреждания в България, съобщиха от БСП.

„Пета година, трети парламент, не спираме да молим, убеждаваме и увещаваме да се сложи край на нетърпимата ситуация, в която живеят десетки хиляди български граждани. Помислете какво е усещането, ако в апартамента ви влезе крадец, избухне пожар или на близките ви им прилошее, и вие не можете, нямате възможност, да повикате помощ”, заяви от парламентарната трибуна Мерджанов. По думите му здравият разум не може да проумее защо мнозинството се противопоставя толкова упорито на промените в телефон 112. „Първи сте да поздравявате и да празнувате международния ден на хората с увреждания, но когато трябва да направим нещо конкретно за тях – отсреща няма никой”, продължи той.

Мерджанов изрази мнение, че може би аргументите на управляващите са свързани с технически пречки. „Но нали миналата година разбрахме, че новите автомобили вече са оборудвани със специален софтуер за връзка със 112. Значи колите може, но хората – не. Да не би да няма пари? Че вие за минута от тази зала натоварихте всички ни с 16 милиарда лева, а сега стотина хиляди ви се струват много”, каза още говорителят на левицата. „Или не искате закона, защото сме го внесли ние от опозицията? Ами, внесете го вие, ние ще ви подкрепим, стига най-сетне да направим нещо и проблемът да бъде решен”, допълни Мерджанов. Според него това правителство, заедно с всичките му корективи, е социално безчувствено. „Не ви трогнаха майките и отхвърлихте предложението ни за индексация. Не се поколебахте да вдигнете пенсионната възраст, да отнемете данъчните облекчения на най-бедните, да посегнете на социалните права на полицаите, да ограничите достъпа до здравеопазване, да обезкървите безплатното образование и да изкарате най-различни съсловия и професии на улицата”, аргументира се Мерджанов. По думите му хората с увреждания няма да надуят вувузели, нито ще разпънат палатки на Орлов мост. „Техният гняв е по-тих от този на таксиметровите компании, но ще е грешка да го подценявате. Всекидневно тези хора превъзмогват далеч по-тежки предизвикателства. Като нищо утре да решат да превъзмогнат и вас”, завърши Атанас Мерджанов



#Мерджанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници