Петкова: Новите газови маршрути дават сигурност на доставките и конкурентни цени

Петкова: Новите газови маршрути дават сигурност на доставките и конкурентни цени
БГНЕС
A A+ A++ A

Интерконекторът Гърция-България е междусистемната връзка, която ще ни даде възможност за реална диверсификация за доставка на природен газ. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на дискусия на Американската търговска камара и правителството „Приоритети на българското правителство през 2016 година: политики и мерки за насърчаване на икономическия растеж”.

Петкова заяви, че през изминалата една година правителството, парламентът и Комисията за енергийно и водно регулиране са положили неимоверни усилия, за да се стабилизира енергийният сектор в България.

„Всички помним в какво състояние правителството пое този ресор през 2014 г. - финансово нестабилен сектор, регулатор, който не се ползваше с необходимото доверие и много дисбаланси в системата. През тази една година ние положихме много усилия и много се радвам, че с общите усилия и воля на правителството и парламента успяхме наистина да стабилизираме на първо място финансово сектора, защото това беше и продължава да бъде един от основните ни проблеми”, каза Петкова.

Тя коментира, че към настоящия момент НЕК, която години наред е с отрицателен финансов резултат от своята дейност на регулирания пазар, сега за първи път реализира положителен финансов резултат. В рамките на една година успяхме да свием дефицита в НЕК до 360 млн. лв. Това не е никак малко и не е никак лесно, повярвате ми, каза ресорният министър пред бизнеса.

Като друг основен приоритет, който е пряко свързан с работата на правителството, Петкова посочи диверсификацията на източниците и на маршрутите за доставка на природен газ. Диверсификацията означава сигурност на доставките и конкурентни цени. „Всичко това се отразява пряко на бизнеса, на битовите потребители, на икономиката на страната, на националната ни сигурност. Нашата много важна задача е да работим за изграждане на междусистемната свързаност на България със съседните на нас страни. Без изграждането ѝ и без наличието на инфраструктура, няма как да постигнем така желаната диверсификация”, поясни енергийният министър.

Като основен приоритет по отношение на междусистемната свързаност, Петкова постави изграждането на интерконектора Гърция-България. „Този интерконектор е изключително важен не само за нас, а и за целия регион на Югоизточна Европа. Това е междусистемната връзка, която ще ни даде възможност за реална диверсификация за доставка на природен газ”, допълни тя.

Петкова припомни, че от 19 януари тази година България има действаща енергийна боса, която ще гарантира пазарната цена на електрическата енергия. „Преди броени дни стартирахме анализ, свързан с възможността за изграждане на сегмент за търговия с природен газ на българската енергийна борса. На борсата след 1 юли тази година ще е налице и платформа на базата на дългосрочни договори, което ще подобри възможността за конкуренция”, съобщи Петкова и допълни, че през първото тримесечие на 2017 г. пък борсата ще предлага и платформа за търговия в рамките на ден.



#Теменужка Петкова #интерконектор #диверсификация #доставка на природен газ #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници