Сагата с отвлечения самолет продължава, на борда все още има пътници

Сагата с отвлечения самолет продължава, на борда все още има пътници
A A+ A++ A

Тази сутрин египетски самолет А320, изпълняващ полет от Александрия до Кайро, беше отвлечен от неизвестен похитител.

Контактът със самолета е загубен веднага след излитането му. В момента самолетът се намира на летището в Ларнака, след като Кипър даде разрешение за кацане. Информацията за това колко души са останали на борда е противоречива. Според Ройтерс, цитиращата източници от Министерството на вътрешните работи на Кипър, в самолета има между 15 и 20 души.

В същото време от авиокомпанията Egypt Air съобщиха,че са освободени всички пътници, с изключение на четирима чужденци, които не са граждани на Египет и петима членове на екипажа.

Първоначално беше съобщено, че на борда са летели 55 пасажери и седем членове на екипажа, но от авиокомпанията потвърдиха, че самолетът е излетял с 81 души на борда. Все още не е уточнено колко от тях са били египтяни, но според АФП 50 египетски жени и деца първи са били пуснати да слязат от самолета.До този момент е ясно, че сред пътниците има 10 американци, 8 британци и 1 сириец. Националността на останалите пасажери се уточнява.

Според телевизия „Ал-Арабия” похитителят е идентифициран като Ибрахим Самах, за когото се мята, че е професор от университета на Атланта, САЩ. Данните за неговата националност също се различават. Според египетската национална телевизия той е египтянин, но вестник "Филле лифтерес" посочва, че мъжът е 50-годишен либиец, женен за кипърка. Според Ройтерс драмата с отвличането на самолета може да е заради лични мотиви. 

По данни на гръцката телевизия „Скай” в хода на преговорите с кипърските власти мъжът е поискал политическо убежище в Кипър. Телевизионният канал "Ал-Арабия" отхвърли информацията, че на борда има взривни устройства, след като първоначално беше съобщено, че терористът има колан с експлозиви.

Кипърската полиция е под тревога, а всички полети на летището са отменени. В Министерството на правосъдието се провежда извънредна среща, а на летището има линейки. Самолетът А320 кацна в Кипър на летището в Ларнака в 08:50 местно време. Отвличането на самолета станало на 70 мили от кипърското летище.

Авиокомпанията „Egypt Air” потвърди отвличането на полет MS181. Очаква се компанията да направи официално изявление

#похитител #терорист #пътници #екипаж #Кипър #летище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници