Национален електронен регистър за ваксините искат експерти

Национален електронен регистър за ваксините искат експерти
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Да се създаде електронен регистър за ваксините и национална програма за оптимизиране на имунизационната профилактика призовават от Българската педиатрична асоциация (БПА) и специалисти в областта на детското здравеопазване. Те са изготвили експертно становище, в което са записани ключови проблеми и конкретни предложения за подобряване на имунизационната профилактика в страната.


Специалистите се надяват, че в рамките на 1-2 години ще може да заработи регистърът за ваксини на национално ниво. В него личните лекари ще могат да виждат колко от пациентите им са имунизирани от годината на раждане. По този начин смяната на живеене или на личен лекар няма да бъде проблем, защото информацията за ваксините ще може да се проверява по електронен път. Родителите, от своя страна ще могат да следят имунизационния календар на децата си. Чрез регистъра ще може да се следи и реалният брой на ваксинирани деца у нас.

Може да забравим болестите, но те никога няма да ни забравят, коментира Владимир Пилософ, председател на БПА. Според него е дълг на обществото да намери баланс между правото на свободен избор и правото на здраве.

От думите му стана ясно, че има тревожна тенденция по обхвата на населението по задължителния имунизационен календар през 2015 г. 90,4-95,8% от децата на възраст до 12 месеца са имунизирани, 65% от децата на 1 година и 5 месеца са имунизирани от дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенца, а 49,4% от децата на 6 години са имунизирани от дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит.

Причините за нарушаване на обхвата на населението по задължителния имунизационен календар през 2015 г. са комплексни - нарушение на ритмичността в доставките на ваксини, формиране на негативни обществени настроения, незаинтересованост, неинформираност, отказ от ваксините и миграция на населението.

Според Владимир Пилософ няма стандартни процедури за изменение на имунизационния календар при недостиг и замяна на биопродукти. Освен това липсва алгоритъм на поведението на лицата, които отказват да се имунизират. Разходите за ваксини представляват 1% от общия бюджет за здравеопазване, което е нищожна част от бюджета, а това е най-ефективната профилактика, категоричен бе той.

Голям проблем сред родителите, които не желаят да имунизират децата си, са евентуални нежелани реакции от ваксините. Обективните данни на Изпълнителна агенция по лекарствата обаче показват, че от регистрираните нежелани лекарствени реакции през 2015 г. 7% от са свързани с ваксини, които минават за няколко дни и не оставят трайни последици за населението.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев коментира, че процентът на нежелани реакции от задължителните имунизациите е много малък. „Често ни обвиняват, че плашим хората, но, знаейки за ебола и зика, може ли да си мълчим, за да не плашим населението. Нашата работа като професионалисти е да предупредим населението и да спрем процеса”, изтъкна той.

От думите му, стана ясно още, че вчера ваксината за хепатит Б, за която е имало притеснения, че не достига, е пристигнала в склада на Министерство на здравеопазването. Днес 10 Районни здравни инспекции са получили ваксината, а до края на седмицата ще я получават всички. Кунчев увери, че няма да има прекъсване на имунизацията.

Според националния консултант по епидемиология. проф.Мира Кожухарова въпросът за личния избор е по-особен. „Какъв личен избор може да има едно 3-месечно дете. Личен избор има майка му, а може би това дете няма да иска да умре на 3 годинки от дифтерия”, запита тя. Проф. Кожухарова е на мнение, че задължителните ваксинации са изходът за България, докато няма програма с препоръчителни ваксини, както тази с човешкия папилома вирус.



#ваксини #електронен регистър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници