Гръцкият парламент прие Закона за депортиране на бежанци в Турция

Гръцкият парламент прие Закона за депортиране на бежанци в Турция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентът в Атина прие Закона за депортиране на бежанци в Турция съгласно споразуманието между Брюксел и Анкара.

За първи път консерваторите от Нова демокрация подкрепиха СИРИЗА при гласуването. Така от гръцките острови в Егейско море от понеделник започва връщането на нелегално влезлите на територията на Европейския съюз мигранти без право на бежански статут.

Приемането на закона предизвика поредната реакция сред мигрантите на остров Хиос. Стотици хора напуснаха лагера там и се намират на пристанището, като искат да бъдат изпратени към Пирея. Целта е да не попаднат в първата група от 500 души, която ще бъде върната в Турция.

Силите на Европейската агенция по охрана на границите - "Фронтекс" (Frontex), които са на остров Лесбос, са в готовност да охраняват няколко кораба, които ще извършат трансфера на бежанците до турския бряг.

В Идомени бежанци и мигранти започнаха гладна стачка с надежда да окажат натиск върху македонските власти да отворят границата. Местните жители пък днес протестират срещу мигрантите, а медиите съобщават, че италианските власти са задържали лодка с хора, отплавала от остров Корфу.

 

#Гърция #Парламент #депортиране #бежанци #депутати #СИРИЗА #ФРОНТЕКС #Идомени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници