От 1 юли автопревозвачите от България за Франция ще получават поне минималната френска заплата

От 1 юли автопревозвачите от България за Франция  ще получават поне минималната френска заплата
БНР
A A+ A++ A

От 1 юли български автопревозвач по линията София - Бордо ще трябва да получава заплащане поне колкото френската минимална заплата от момента, в който влезе на територията на Франция. Това стана възможно, след като френското правителство реши чуждестранните автопревозвачи, които извършват доставки във Франция, от 1 юли 2016 г. да получават поне френската минимална заплата, докато са на френска територия, съобщи в сайта си телевизия Бе Еф Ем.

Това е "решаваща стъпка в борбата с нелоялната конкуренция в сухоземния транспорт", изрази задоволство френският държавен секретар за транспорта Ален Видалис.

Според указ, който излиза утре във френския Държавен вестник, всеки чуждестранен работник трябва да получава заплащане, отговарящо на френските норми. Това значи, че получаваното заплащане трябва да се равнява поне на френската минимална работна заплата. Затова пък социалните осигуровки остават тези на страната на произход.

Полша силно се противопоставя на предлагани от Европейската комисия промени за изравняване на заплащането на местни и външни работници и се надява да ги блокира чрез съюз с други страни от Централна и Източна Европа, заявиха полски дипломатически източници, цитирани от Ройтерс.

Външните работници, които работят постоянно в една страна от ЕС, но са временно пращани в друга, са под 1 процент от трудово заетите в 28-членния съюз. Броят им нарасна през последните години - през 2014 г. те вече са 1,9 милион души.

В момента работодателите не са длъжни да плащат на външните работници повече от минималната заплата в приемната страна, което води до твърде ниско заплащане на външните работници и до нелоялна конкуренция между фирми в зависимост от това дали наемат местни или външни работници.

През март Европейската комисия предложи да се изравни заплащането в двете категории с аргумента, че това ще защити правата на работниците и ще осигури по-справедлива конкуренция.

#Франция #заплати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници