„Булгартрансгаз“ с над 100 млн. лева печалба за 2015 г.

„Булгартрансгаз“ с над 100 млн. лева печалба за 2015 г.
БГНЕС
A A+ A++ A

"Булгартрансгаз" ще излезе с печалба от над 100 млн. лева през 2015 г., което е повече от очакваното. Това съобщи пред БНР изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ Георги Гегов. Според него, това означава, че компанията е ликвидна и изпълнява своите планове. В същото време от думите му стана ясно, че 80% от приходите на дружеството са от транзита на природен газ за съседните страни - Гърция, Турция и Македония, съобщава 3e-news.

Гегов съобщи, че днес официално ще бъде пусната в експлоатация и обновената компресорна станция "Странджа", която е част от южния полупръстен на газопреносната мрежа на България. Газопреносната станция се намира на българо-турската граница и е важна част от транзита на газ през страната. По думите му, ремонтът е осъществен в съответствие с програмата на правителството за рехабилитацията на четири компресорни станции - "Лозенец", "Ихтиман", "Петрич" и "Странджа" на обща стойност от около 200 млн. лева. Гегов съобщи, че България ще получи и допълнителни средства от ЕК за рехабилитацията на още 4 компресорни станции, като втора част от програмата за модернизиране на газопреносната мрежа.

Гегов обясни също така, че северният полупръстен на газопреносната мрежа на България се нуждае от значителни инвестиции, за да бъде модернизиран. "Булгартрансгаз" кандидатства за сумата от 174 млн. евро пред ЕК за обновяване на мрежата. По думите му, вече е одобрено и отпускането на част от тези средства - за дейности по предпроектни проучвания и инспекции. "Подготвяме процедурите за намиране на най-добрия изпълнител", каза още той.

Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ припомни, че дружеството спечели 220 млн. евро по програмата за Трансгранично сътрудничество за увеличаване на капацитета на подземното газохранилище в Чирен. В момента обемът на съоръжението е към 550 млн. куб. метра. След осъществяване на плановете за разширяване ще достигне до 1 млрд. куб. метра. Георги Гегов уточни, че тези количества ще са достатъчни изцяло да бъде покрито потреблението в рамките на 6 до 8 месеца.

Газохранилището е важна част от плановете на правителството за изграждането на газов хъб в страната. Газовите хранилища трябва да покрият пиковете в потреблението - и при повишено търсене, и при свито потребление.



#Гегов #"Булгартрансгаз" #компресорна станция "Странджа"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници