ЕК обсъжда въвеждане на визов режим за гражданите на САЩ и Канада

ЕК обсъжда въвеждане на визов режим за гражданите на САЩ и Канада
A A+ A++ A

Еврокомисията ще обсъжда на заседание в Страсбург последствията от евентуално въвеждане на визов режим за гражданите на САЩ и Канада. Изпълнителният орган на ЕС се очаква да предложи и нови правила за деклариране печалбите на мултинационални корпорации на европейския пазар.  Мярката цели да се ограничат схемите за избягване на данъци. Темата ще бъде дискутирана и от депутатите в Европейския парламент. 

ЕС навлиза в две сфери, които могат да предизвикат напрежение в отношенията с основния му партньор САЩ. След оплакване на България, Кипър, Полша, Румъния и Хърватия пред 2014 г. на американското правителство беше даден срок от 24 месеца да ги включи в своята програма за безвизово пътуване, която сега важи само за гражданите от останалите страни-членки на съюза. Формално проблемът е, че тези 5 държави не покриват определени критерии, заложени от американския Конгрес.

Срокът изтича днес и регламентът задължава Еврокомисията да предприеме реципрочни мерки. Една от възможностите е временно въвеждане на визи за американски граждани за 1 година за цялата територия на ЕС.

На днешното заседание колежът на комисарите ще предложи и нови изисквания за данъчна прозрачност за мултинационалните корпорации. Мерките биха засегнали американски компании като Гугъл, Епъл, Амазон и други.

Понастоящем подобни глобални фирми реализират големи печалби без да плащат данък върху тях, защото чрез сложни схеми разпределят отчетите си сред множество юрисдикции. Очаква се сега те да бъдат задължени да публикуват в интернет подробна информация за печалбите и данъците си във всяка една от 28-те страни на съюза. След медийните разкрития по аферата с документи от Панама правозащитни организации поискаха изискванията за отчетност да включват и клоновете на корпорациите в офшорни зони. Досега обаче няма потвърждение от Еврокомисията, че обхватът на новия регламент ще бъде разширен. Една от пречките е липса на ясна юридическа дефиниция какво представляват "данъчните убежища" извън Европа. Новите текстове трябва да бъдат гласувани с мнозинство от финансовите министри на съюза. Темата ще се дебатира този следобед в Страсбург и от евродепутатите, които също ще имат думата. Някои от тях вече призоваха за по-строги мерки срещу укриването на данъци и прането на пари.

#Еврокомисия #визи #САЩ #Канада #ЕС #пазар #данъци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници