Данъчните поискаха официално българските имена в #Panama Papers

Данъчните поискаха официално българските имена в #Panama Papers
БГНЕС
A A+ A++ A

Националната агенция по приходите (НАП) е изпратила официално искане до Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) да ѝ бъдат предоставени данни за всички офшорни сметки на български граждани, съобщи бТВ. Искането на данъчните е по повод разследването на ICIJ, започнало след изтичане на данни към германския вестник “Зюддойче цайтунг”.

По думите на главния изпълнителен директор на агенцията Бойко Атанасов, НАП ще получи “цялата налична информация за българи и за български компании, за които има данни за офшорни сметки и за извършени операции”.

Готовността на данъчните да окажат помощ на журналистите при обработката и анализирането на огромния обем информация беше заявена веднага след като бяха разпространени документите, изтекли от компанията Mossack Fonseca. Скандалът вече предизвика правителствена криза в Исландия, а премиерът на Великобритания Дейвид Камерън е поставен под силен обществен натиск да подаде оставка.

Шефът на агенцията увери, че получената информация ще бъде използвана “единствено за упражняване на законоустановените правомощия на приходната администрация”.

Атанасов припомни, че наличието на банкови сметки или операции в офшорни компании не доказва за извършването на данъчни нарушения и престъпления. Въпреки това дори доказателствата за подобни действа следва да бъдат внимателно проверени, допълни Атанасов.

Според говорителя на НАП Росен Бъчваров всеки гражданин, за които се получат данни, ще подлежи на проверка. При установяване на нарушения може да се пристъпи и към ревизия.


Данъчните власти у нас не за първи път искат информация по официален път за сметки в чужбина на български граждани. През 2010 година германските служби съобщиха, че са купили диск с данни за сметки в швейцарски банки на европейски граждани, сред които и българи.

Тогава директорът на НАП Красимир Стефанов получи информацията, която касаеше страната ни, но преди броени дни икономистът Кольо Парамов съобщи в ефира на „Нова телевизия“, че тази информация е изчезнала. От НАП не са коментирали тази информация.

#Панамските досиета #офшорки #НАП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници