Местан оптимист: ДОСТ скоро щяла да стане желан партньор на всяка политическа сила

Местан оптимист: ДОСТ скоро щяла да стане желан партньор на всяка политическа сила
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Усещането за изолираност на ДОСТ скоро ще се преодолее и ние ще се превърнем в желан партньор на всяка политическа сила, която цели страната да бъде реформирана. Това заяви лидерът на новоучредената партия ДОСТ Лютви Местан на брифинг в НС на новоизбраното ръководство.

Не може политиката да се пречупва през въпроси за етнически състав на учредителите - 215 етнически българи са били учредители на партия ДОСТ, около 20% от 1000 души. Така че представата за ДОСТ като протурска партия няма да сработи, посочи политикът.

Финансирането на партията ще става по всички позволени от закона начини, обяви Местан, а ако стане парламентарна - и по линия на държавното финансиране. Той показа документ за направените досега разходи, които са си поделили с активистите на новата структура.

В своето изложение Местан се спря и на отношението си към ДПС, която според него имала претенция на партия, която ще отстоява права и свободи, но се оказало, че има и второ лице- за частни корпоративни интереси. Маските паднаха окончателно и се видяха истинските лица и ние сме задължени да представим на нашите избиратели реална политическа, истинска, морална алтернатива, която ще освободи България от най-различни зависимости- и олигархически, и от външни сили, които се различават от ценността евроатлантизъм, постанови Местан.

Нямаме илюзии, че ще работим във враждебна среда, защото ДОСТ засяга и корпоративни, и олигархични, и геополитически интереси, каза той и добави, че започва набирането на нови членове на учредената партия. Трябва да се наберат минимум 2500 членове, за да се обърнем към българския съд. Готови сме да наберем минимум два пъти повече членове, убеден е той.

Имах среща с премиера Бойко Борисов преди и след посещението ми в Турция, отговори той на въпрос на медия. Информирах го за съдържанието на разговорите ми и предадох поздравите от г-н Давутоглу, добави той. Отношението на лидерите на Турция е отношение, което следва принципа, заложен от Ататюрк: който е враг на България е враг и на Република Турция и обратно - който е приятел на България е приятел и на Турция. Говорихме и за проблемите пред Турция - тя изживява трудни моменти, защото е обект на тероризъм, както от ИД, така и от ПКК, на територията си има 2.7 млн. бежанци и не напразно се стигна до споразумението й с ЕС, изреди Местан. Ако имаме волята да погледнем на Турция без предразсъдъци ще извлечем голяма полза за България, смята Местан.

Той представи официално част Изпълнителния съвет на партията, който се състои от 11 души, освен председател на ДОСТ- Лютви Местан, ще има 5-ма зам.-председатели и това са Хюсеин Хафъзов, Шабанали Ахмед Дурмуш, проф. Мариана Георгиева, Айдоан Али и Мехмед Осман Ходжа. Членове са Бакри Юмер, Венцислав Каймаканов, Зюрфедин Али, Мехмед Мехмед Хаджи и Рашид Апти Куру.

 

#Местан #ДОСТ #Турция #ДПС #Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници