Еврокомисията поиска спешно преразглеждане на безвизовия режим със САЩ и Канада

Еврокомисията поиска спешно преразглеждане на безвизовия режим със САЩ и Канада
БГНЕС
A A+ A++ A


Европейската комисия прикани днес Европейския парламент и Съвета на ЕС спешно да започнат обсъждания и да вземат отношение за най-уместния начин на действие с оглед на установената липса на визова реципрочност със САЩ, Канада и Бруней. ЕК очаква да научи позициите на ЕП и на Съвета на ЕС до 12 юли, съобщават от институцията.

Към момента Канада прилага визов режим за гражданите на България и Румъния, а САЩ изискват визи за гражданите на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния. Бруней все още прилага визов режим за гражданите на Хърватия.

Комисията отбелязва, че с Япония и Австралия е постигната пълна реципрочност съответно през декември и през юни 2015 година. САЩ, Канада и Бруней продължават да прилагат визови изисквания за гражданите на някои държави от ЕС, въпреки че техните собствени граждани са освободени от визи в целия ЕС.

Реципрочността в отмяната на визовия режим е принцип на общата визова политика на ЕС. Съгласно правилата на Общността, приети от ЕП и от Съвета през 2001 г., ако в срок от 24 месеца липсата на реципрочност с външни държави не бъде променена, това може да даде основание за възобновяване на визовия режим за гражданите на тези външни държави (в случая САЩ, Канада и Бруней - бел. кор.), се посочва в съобщението.

При всяко такова решение трябва да се вземат предвид последиците от отмяната на безвизовия режим за външните отношения на ЕС и неговите държави. Комисията има задължение да предприеме действия след изтичането на 24-месечния период. В случая с САЩ, Канада и Бруней този краен срок, определен от законодателя на ЕС, изтече днес.

Еврокомисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос заяви, че реципрочността на визовия режим е основен елемент в общата визова политика на ЕС. Гражданите на ЕС с основание очакват, че ще могат да пътуват без виза във всяка държава, чиито граждани могат да влизат безвизово в Шенгенското пространство, добави той.

През април 2014 г. ЕК получи уведомления за случаи на липса на реципрочност с Австралия, Бруней, Канада, Япония и САЩ. Уведомленията бяха поместени в Официалния вестник на ЕС на 12 април същата година. Липсата на реципрочност с Австралия и Япония вече е премахната, което означава, че и двете държави позволяват безвизово пътуване за всички граждани на ЕС.

Съгласно механизма за визова реципрочност, ако външна за ЕС държава не е премахнала изискването за визи в рамките на 24 месеца след уведомлението за липса на реципрочност, ЕК е длъжна да оцени положението и да предложи временна отмяна на безвизовия режим за гражданите на съответните външни държави за период от 12 месеца.

Регламентът изисква ЕК да вземе предвид политическите, икономическите и административните последици от отмяната на безвизовия режим за външните отношения на ЕС и неговите държави. Към момента на приемането на преразгледания механизъм 21 държави от ЕС подчертаха в декларация, че "съответните институции на ЕС са задължени преди всяко предложение или решение да разгледат задълбочено и да вземат предвид възможните неблагоприятни политически последици, които биха могли да произтекат от тези предложения или решения".

Великобритания и Ирландия не участват в разработването на общата визова политика и не са обвързани от отмяната на безвизовия режим.

Съгласно днешната оценка след влизането в сила на такова решение за налагане на визи държавите от ЕС вероятно няма да бъдат в състояние да обработват нарасналия брой заявления за издаване на виза в 90-дневен срок съгласно Визовия кодекс. Въвеждането на визи може да доведе до намаляване на броя на пътуващите от Канада и САЩ (както и от Бруней). Временното връщане на визите вероятно ще доведе и до съществени икономически последици, особено при въздухоплаването, и ще окаже значително въздействие върху външните отношения на ЕС с два стратегически партньора.

Не всички граждани на държави извън ЕС се нуждаят от виза, за да пътуват до Шенгенското пространство за краткосрочен престой, не по-дълъг от 90 дни в рамките на период от 180 дни. ЕС разполага с общ списък на държавите, чиито граждани трябва да притежават виза, и списък на държавите, чиито граждани са освободени от това изискване.

ЕС иска от държавите, които са в безвизовия списък, на свой ред също да отменят визовия режим за гражданите на всички държави от ЕС. По тази причина беше създаден механизъм за визова реципрочност, обяснява комисията.
    

#ЕК #САЩ #Канада #визов режим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници