Отчитат значителен ръст в продажбите на музика за пръв път от 18 години

Отчитат значителен ръст в продажбите на музика за пръв път от 18 години
БГНЕС
A A+ A++ A


Отчетен е сериозен ръст в продажбите на записана музика за пръв път от 1998г. насам, съобщиха от Международната федерация на фонографската индустрия. Приходите от продажби на музикални записи са нараснали с 3,2% през 2015 година, за да достигнат 15 милиарда долара в световен мащаб.

Растежът е подхранен основно от необичайното увеличение на абонаментите за стрийминг услуги като тази, предлагана от приложението „Spotify”. От федерацията отчитат също, че за пръв път продажбите в стрийминг платформи надминават тези на физически носител.

Това е първото нарастване на продажбите от записи през дигиталната епоха, когато интернет се превърна в основен фактор за достъп и слушане на музика. Както никога преди нея, световната мрежа улесни и стандартизира лесния и свободен достъп до произведения на изкуството. Ответните действия на звукозаписната индустрия и недоволната част от музикалните артисти доведоха до различни мерки срещу безплатното разпространение на продукта им и начини за въвеждане на плащания за слушане и теглене в интернет.

"Стойността на музиката все още не се признава напълно. Днес има оптимизъм в нашата индустрия, но сме далеч от изпълняването на мисията", заяви Стю Берген, изпълнителният директор на "Уорнър Мюзик".

Въпреки че името на видеоплатформата YouTube не се споменава пряко, в доклада се твърди, че 900 милиона души слушат музика безплатно в сайтове, подкрепяни от реклами. Същевременно печалбите за музикалната индустрия от такива мрежи са по-малко от 1/4 от тези в стрийминг услугите.

Източник: БГНЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници