Брюксел с нови правила срещу укриването на данъци от корпорациите

Брюксел с нови правила срещу укриването на данъци от корпорациите
Според ЕК избягването на корпоративни данъци в Европа се изчислява на между 50 и 70 млрд. евро годишно в загубени данъчни приходи /БГНЕС
A A+ A++ A


Европейската комисия предлага нови правила, с които да задължи най-големите международни компании да представят изцяло своите доходи и да плащат данъците си в пълен размер. Според  новите предложения големите компании, които оперират в Европа, ще трябва да представят публично доходите си във всяка една от държавите-членки на съюз. Новите правила ще дадат възможност за по-голяма прозрачност в областта на корпоративните данъци, сочат в съобщение до медиите от еврокомисията.

 Активисти от години настояват за доклади за доходите „държава по държава“, като също така обвиняват корпорациите, че тайно пренасочват приходи от големи пазари на такива с не толкова строга данъчна юрисдикция, често пъти използвайки услугите на кухи компании като тези, разкрити в рамките на „Панамските документи“. Продължителните критики за корпоративните данъчни политики навлязоха по-сериозно в общественото пространство след т. нар. скандал „Люксембург лийкс“ от 2014 г., при който станаха явни тайни данъчни споразумения между Люксембург и редица големи компании като „Пепси“ и ИКЕА.

Според ЕК избягването на корпоративни данъци в Европа се изчислява на между 50 и 70 млрд. евро годишно в загубени данъчни приходи. Предвижда се новите правила да се прилагат при компании с продажби в световен мащаб на стойност над 750 млн. евро и с активи в Европа. Според ЕС това включва общо 6000 компании, или 90% от всички корпорации в този размер.

В рамките на новите правила компаниите ще трябва да представят информация като общите си продажби, естеството на своите бизнес активи, реалният размер на платените си данъци и натрупаните им приходи. Тази информация трябва да бъде публикувана на интернет страницата на компанията. „Тези предложения са внимателно премерени, за да е сигурно, че конфиденциална бизнес информация няма да бъде публикувана“, посочват още от Комисията. Предложенията на ЕК също така включват и създаването на черен списък в рамките на съюза, който да включва местата, определяни като „данъчен рай“.

#ЕК #укриване на данъци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници