М. Димитрова: Трудът на българските журналисти – обидно евтин

М. Димитрова: Трудът на българските журналисти – обидно евтин
Не са медиите тези, които диктуват дневния ред на обществото и е подозрително лесно и удобно е да се купи новинарско съдържание в България, смята Милена Димитрова. Снимка: Интернет
A A+ A++ A

Трудът на журналистите в България стана обидно евтин и подозрително лесно заменяем, заяви Милена Димитрова, член на Управителния съвет на Организацията на медиите в Югоизточна Европа.

„Докладът на Организацията на медиите от Югоизточна Европа не е първият, нито единственият тревожен сигнал. Той ме накара да прогледна, че трудът на журналистите в България стана обидно евтин и подозрително лесно заменяем“, каза Димитрова по БНР в четвъртък.

Организацията на медиите в Югоизточна Европа, чиято централа се намира във Виена, остро разкритикува българските медии, като заяви, че те прекалено много се съобразяват с финансовите интереси на собствениците им. Тя направи това в публикуван в края на миналия месец доклад.

„Излиза, че няколко огледала отстрани ни показват няколко тревожни извода. Въпросът какво ще направим оттук нататък за мен е като спасението на давещите се“, посочи още Димитрова.

Според нея има много начини, по които журналистите да бъдат поставени в зависима ситуация, да не могат да кажат това, което мислят, а да пишат това, което им е позволено.

„В доклада присъстваше неприятният извод за двойния аршин към българските и международните издатели. Неприятно беше и посочването, че от тази война между няколко медийни групировки страда качеството на журналистиката. Сливането на политиката с журналистиката поставя изначалния въпрос дали у нас изобщо има разделение на властите“, каза Милена Димитрова.

Според нея, уви, не са медиите тези, които диктуват дневния ред на обществото и в доклада на американската неправителствена организация IRX се констатира колко подозрително лесно и удобно е да се купи новинарско съдържание в България.

„Отстрани технологията е много елементарна. Необходима е професионална защита на журналистите“, категорична е Милена Димитрова.

По думите й докладът на организацията не спести и друго – в България все още не пробиват важни европейски теми.

Милена Димитрова говори и за ролята на жълтите издания и попита за какво изобщо съществува етичната комисия, която е призвана да бди и да контролира.

#Милена Димитрова #България #медии #Виена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници