Бразилия осъди Гълъбин Боевски на над 9 г. затвор

Бразилия осъди Гълъбин Боевски на над 9 г. затвор
Бившата българска легенда в щангите Гълъбин Боевски бе осъден в Бразилия за наркотрафик. Снимка: Крос
A A+ A++ A

Бившият български олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор от Федералния съд в Бразилия.

Той беше задържан на 24 октомври 2011 г. на летището в Сао Паоло със 7 килограма и 200 грама кокаин в багажа и оттогава е в затвор в Бразилия.

Наркотикът е бил укрит в специално приготвени тайници в три куфара, докато Боевски и дъщеря му Сара се готвеха да отлетят през Мадрид за България от летището в Сао Пауло. На 15 декември 2011 г. бе повдигнато и обвинението на Боевски за наркотрафик.

Това е първата инстанция на бразилската правосъдна система, а максималната присъда е 20 години затвор, предаде агенция „Крос“.

Aдвокатът на Боевски - Леандро Перейра, коментира пред ТВ7, че присъдата не е изненадваща, „като се има предвид, че делото беше гледано от една от най-строгите съдийки - Мария Ду Прадо“.

Самият Боевски твърди, че е невинен, и че е станал жертва на наркотрафиканти.

Сегашната присъда по делото, което започна на 6 март, бе произнесена на първа инстанция, а максимално Боевски можеше да получи 20 години затвор. Адвокатът на Боевски Леандро Перейра обяви, че защитата ще обжалва на втора инстанция днешната присъда на олимпийския ни шампион от Сидни 2000.

По време на първото изслушване през март съдийката разпита двама свидетели: на защитата - служителка на хотела, в който е бил Боевски с дъщеря си, както и федерален полицай - свидетел на обвинението.

Тогава свидетелства и самият Боевски, който повтори тезата си за невинност. Шампионът по вдигане на тежести разказа подробно с какво се занимава и подчерта, че не може да има нищо общо между спорта и дрогата.

Защитата и обвинението предадоха писмени пледоарии на съда. Съдът обаче отхвърли искането на Боевски за освобождаване под гаранция или домашен арест, а щангистът ни чакаше развръзката в затвора в Итаи.

#Гълъбин Боевски #Бразилия #наркотрафик #Сао Паоло

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници