Цветанов: Експериментално онлайн гласуване още на президентските избори, пада забраната за социологически проучвания по време на кампания

Цветанов: Експериментално онлайн гласуване още на президентските избори, пада забраната за социологически проучвания по време на кампания
БГНЕС
A A+ A++ A

Ще направим всичко възможно, за да въведем експериментално електронното гласуване още на президентските избори тази година. Това заяви на съвместен брифинг с ПФ председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Ще се опитаме да съкратим сроковете за въвеждането на електронно гласуване, с което ще отпаднат всякакви съмнения и спекулации в публичното пространство, които се правят в момента. Ще направим всичко възможно, за да направим промяна на така внесените текстове в пленарна зала, за да може да въведем експериментално електронното гласуване, ако има възможност още на президентските избори тази година”, каза Цветанов.

Той обясни, че на база на резултатите от вота ще се направят промени в законите за въвеждането му на първите парламентарни избори. От друга страна изпълнителната власт щяла да каже дали технически е възможно да се въведе електронното гласуване за президентските избори.
Цветанов коментира и другите промени в изборното законодателство, които предизвикаха дебати. „Когато бяха подложени на гласуване текстовете, инициирани от президента, остана само текстът за електронно гласуване. Тогава бяхме обвинени за това, че не сме си спазили ангажимента по тази гражданска инициатива. Днес, когато задължителният вот е факт, е благодарение на консенсуса между колкото е възможно повече партии. Задължителното гласуване ще даде възможност действително да изпълним ангажимента, който сме поели с подписите, които сме събрали през 2014 г.”, каза той за задължителния вот.

Той обясни, че е бил възприет принципът, който предстои да бъде и гласуван в зала, гласящ, че след два последователни пъти на негласуване да бъдат заличавани тези, които не са се възползвали от конституционното си право. „Тези, които не желаят да гласуват за никого, ще имат възможност да зачеркнат квадратче, че не желаят да гласуват за никоя от регистрираните партии. Ако някой реши, че иска да гласува отново ще може да се регистрира отново. Така ще направим и една форма за активна регистрация и същевременно мъртвите души не са изчистени от списъците могат да бъдат осъвременени”, поясни Цветанов.

Той обясни, че ще отпадне и възможността да не се правят социологически изследвания в предизборния период. Всяка една формация ще може да си заплаща и обявява резултати от социологическите изследвания. От своя страна съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов коментира приетия по-рано текст за гласуването в чужбина като обясни, че аргументите на ДПС, че някой отнема правото на някой да гласува, не са сериозни.

„Гласува се в България и в посолствата, където вотът може да бъде контролиран спрямо българския закон. Не е нормално, където изборният закон не важи в друга държава и няма как да има санкции, например за агитация в деня за размисъл, да се оставя по същия начин”, каза Каракачанов. Другият съпредседател на НСФБ Валери Симеонов, пък обясни, че сутринта е поискал среща с председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, на която е бил поканен и премиерът Борисов, за да уточнят промяна на текстове по Изборния кодекс. Симеонов увери, че позициите им са били изяснени.

#Цветан Цветанов #ГЕРБ #ПФ #електронно гласуване #социологически проучвания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници