Горанов подготвя реформи във втория пенсионен стълб

Горанов подготвя реформи във втория пенсионен стълб
БГНЕС
A A+ A++ A

Парите за втора пенсия в пенсионните фондове ще се прехвърлят в единен "пул за споделяне на риска". Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, публикувани от финансовото министерство, съобщава БНР. Средствата ще се прехвърлят там, след като дойде време за изплащането им на осигурените лица.

От мотивите на законопроекта става ясно, че хората, които са решили да запазят индивидуалните си партиди за втора пенсия в частен фонд, могат да получат натрупаните средства наведнъж, на определени вноски или пожизнено. Тази уредба съществува и в момента. Средствата обаче ще се прехвърлят в общ пул за споделяне на риска от "надживяване" или от некачествени инвестиции.

Това ще промени и начина на наследяване на парите, които останат в партидата, в случай на смърт. Въвежда се наследяване по общия ред съгласно Закона за наследството. В момента настоящата регламентация изключва завещанието и роднините по серебрена линия. С предлаганите промени ще важат правилата, обособени от закона за наследството, защото средствата по индивидуалната партида на осигуреното лице са негови собствени средства и неразделна част от имуществото му.

С новите текстове се предвиждат и редица технически промени, които се отнасят до дейността на пенсионните фондове.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници