Украинските власти уговарят селата да се откажат от газа, ще търсят по-евтини алтернативи

Украинските власти уговарят селата да се откажат от газа, ще търсят по-евтини алтернативи
БГНЕС
A A+ A++ A

Украинският вицепремиер Павел Розенко призова жителите на селата да се откажат от газа. „Да, това е радикална стъпка, да, това е непопулярна стъпка, но трябва да се мисли върху отказа от използването на газа“, заяви Розенко по телевизия “Еспресо TV”, цитирана от РИА-Новости.

Розенко отбеляза, че цената на газа в Украйна няма да намалява, затова трябва да се търсят по-евтини алтернативи. Според чиновника „намаляването на консумацията на газ е стъпка към енергонезависимостта“. По-рано на президентският сайт бе регистрирана петиция, която предлага да се забрани използването на природен газ в страната от 2017 година.

Междувременно новият премиер Владимир Гройсман заяви, че правителството смята да избави Украйна от необходимостта да внася газ. Наскоро властите вдигнаха почти двойно цената на газа за населението, като това бе условието на МВФ, за да продължи кредитирането на Украйна. Киев спря да купува газ от Русия на 25 ноември 2015 година. Украйна продължава да купува горивото от Европа, уверявайки, че цената му е по-ниска от тази, която бе за руския газ.

#Украйна #газ #енергийна независимост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници