Ердоган обвини Европа в лицемерие, отказва да промени антитерористичния закон

Ердоган обвини Европа в лицемерие, отказва да промени антитерористичния закон
БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обвини днес страните в Европа в лицемерие заради това, че упражняват натиск върху страната му относно законите ѝ срещу тероризма, докато „поставят демокрацията си встрани“ в собствената си борба срещу тероризма, предаде AFP.

Миналата седмица Европейската комисия заяви, че Турция трябва да промени законите си срещу тероризма, за да получи правото на безвизово пътуване на своите граждани по ЕС, според споразумението за спиране на бежанския поток към Европа.

„Тези които ни критикуват, поставят демокрацията и свободите встрани, когато бомбите започват да експлодират на тяхна територия“, заяви Ердоган по време на своя реч в турския град Малатия, предава БТА.

Ердоган заяви вчера, че не може да става въпрос за промяна на турския антитерористичен закон, както иска Европейският съюз, за да въведе в замяна либерализиране на визовия режим за турците.

"ЕС иска от нас да променим антитерористичния закон, за да отмени визите. Казва това в момент, когато Турция от всички страни е подложена на нападения от терористични организации и техни колаборационисти", каза Ердоган.

"Ние ще вървим по нашия път, а вие - по вашия", заяви той, обръщайки се към ЕС.

Реформата на антитерористичния закон е едно от 72-те условия, които Турция трябва да изпълни, за да постигне визова либерализация за гражданите си, желаещи да пътуват в шенгенското пространство. Визовата либерализация е и условие, поставено от Анкара, за да прилага споразумението за мигрантите.

"Ще бъда кратък: по повод на визите, тези, които искат от Турция да промени антитерористичния си закон, да започнат да вдигат палатките, разпънати от терористи пред вратите на Европейскя парламент", каза днес Ердоган, имайки предвид неотдавнашната акция на кюрдски активисти в Брюксел.

"Когато предизвиквам целия свят - когато е необходимо - знам, че имам цяла Турция зад себе си", каза още Ердоган в речта си вчера.

#Ердоган #демокрация #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници