По-високи заплати и запазване на социалните придобивки в армията иска Ненчев! Свиква Съвет по отбраната за кадровата политика

По-високи заплати и запазване на социалните придобивки в армията иска Ненчев! Свиква Съвет по отбраната за кадровата политика
БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на отбраната Николай Ненчев свиква на 1 юни Съвет по отбрана към министъра с една единствена точка - кадровата политика. Причината - затруднения при окомплектоването на структурите, особено на резерва. Това съобщи министър Ненчев на заседанието на комисията по отбрана в парламента, цитиран от БГНЕС.

В доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили, който бе приет от кабинета през март, е записано, че към 31 декември 2015 г. окомплектоваността на МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия с личен състав е било 87%. Окомплектоването на резерва към декември е на 21%.

Военният министър призна, че срещат действително големи затруднения главно в Южна България. Ненчев заяви, че и министерството, и самият той полагат значителни усилия да запазят всички социални придобивки на военнослужещите.

Заплатата на войника би трябвало да стане 2500 лв., ако зависи от военния министър. С най-добри чувства, казвам го с цялата си отговорност, защото тези хора заслужават много повече, каза днес военният министър Николай Ненчев.

В момента по данни на министъра заплатата на кадрови войник в началото е 609 лв., което и за него е неприемливо. На въпрос колко ще се стремят да постигнат като увеличение, министърът каза, че „каквото постигнем повече от това ще бъде от голяма полза”. „Изключително съм съпричастен, виждам колко много усилия полагат. Ходих няколко пъти в последните седмица на границата, зная колко усилия полагат тези хора. Действително обществото трябва да прояви разбиране”, заяви Ненчев.

Имало идея в близко бъдеще за среща с финансовия министър, на която много подробно и обстоятелно да изложат техните виждания по отношение на кадровата политика.

След това ще има заседание в комисията по отбрана, където ще бъдат представени констатациите. „След което съм поел ангажимент да направя приоритетно срещи с министър-председателя, с финансовия министър, разбира се – на първо място и с президента, от който винаги сме получавали подкрепа”, каза Ненчев.

На заседанието на комисията по отбрана са коментирали и проекта за модернизация на сухопътния войски. Единственият вид въоръжени сили, чийто проект все още не преминал през Министерски съвет. В края на март кабинетът даде зелена светлина на три проекта: За осигуряване на летателната годност на самолет МиГ-29, за придобиване на нов тип боен самолет и на нов тип многофункционален модулен патрулен кораб.

Общата стойност на трите инвестиционни проекта е за над 2,4 млрд. лв. - два от тях трябва да бъдат одобрени от Народното събрание. Предстои среща с ПГ на ГЕРБ, след което ще влезнат в парламентарната комисия по отбрана.

Правителството отпусна целеви 160 млн. лв. за ВВС и корабите за ВМС и Ненчев днес призна, че ако успеят в рамките на месец юни да бъдат одобрени през парламента няма да бъдат изпуснати тези пари, предвидени за тях.

Проектът за бойна машина на пехотата обаче все още не е получил своята зелена светлина, въпреки че бе одобрен от Съвета по отбрана към министъра. Знае се, че той е за около 250 машини – бойна бронирана и спомагателна машини за три батальонни групи. По първоначални прогнозни цени проектът е за 1 млрд. лв., които ще се изплащат за 6-7 години в зависимост от финансовата рамка.

Ненчев каза още, че се надява до няколко дни проектът да бъде преработен във „вид, в който очакват да го получат народните представители, за да имаме основния, че той ще бъде подкрепен също”. „Идеята е постепенно да започне там модернизацията, а не като цяло – да се стремим към възможността всяка година да обезпечаваме по един батальон”, каза Ненчев и обясни, че целта е в рамките на една година да се обезпечи една батальонна бойна група и в рамките на няколко години да се финализира този проект.

#Ненчев #кадрова политика #заплати #социални придобивки #модернизация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници