Обама срещу Тръмп: Невежеството не е повод за гордост

Обама срещу Тръмп: Невежеството не е повод за гордост
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Американският президент Барак Обама използва речта си пред абсолвентите в университета "Рътгърс" да призове младите хора да станат лидери, които залагат на иновации и надежда, а не да прибягват към страх и разделяне. В същото време, без да го споменава поименно, Обама критикува потенциалния кандидат за Белия дом на републиканците Доналд Тръмп. 

Пред випуск 2016 президентът Обама прикани младежите за по-дейно участие в политическия процес: Апатията носи последствия. Тя определя кой влиза в нашия Конгрес. Тя определя кои закони са приоритет. Тя дори определя например дали един висококвалифициран номиниран за Върховния съд получава благоволението да бъде проведено гласуване по негов адрес в Сената.

Американският президент не пропусна и да разкритикува и тези, които по думите му не притежават нужните за политиците ценности като позоваване на фактите, логика и разбиране на науката. Той коментира как, при все че подобни ценности са традиционни, е учудващо откъде е произлязла забелязващата се напоследък склонност към "антиинтелектуалност", като така намекна за Доналд Тръмп – вероятния кандидат на републиканците за негов наследник. 

Випуск 2016-а, нека да ви кажа отчетливо – в политиката, както и в живота, невежеството не е добродетел. Не е готино да си нямаш представа за какво говориш.

В речта си американският държавен глава посочи още, че съществуващата взаимосвързаност в света няма да се промени с изграждането на стени. 

Барак Обама е първият действащ президент, който говори по време на церемонията за завършването в намиращия се в щата Ню Джърси университет "Рътгърс". Последното му планирано обръщение към абсолвенти в качеството му на президент е на 2 юни във Военновъздушната академия.

#Барак Обама #Доналд Тръмп #президент #САЩ #стени #реч

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници