„Райънеър“ обмисля да сезира ЕК за неправомерна държавна помощ за "България ер"

„Райънеър“ обмисля да сезира ЕК за неправомерна държавна помощ за "България ер"
Дейвид О'Брайън / БГНЕС
A A+ A++ A

Нискобюджетна авиокомпания "Райънер" (Ryanair) обмисля да сезира Европейската комисия за неправомерна държавна помощ, която според тях България предоставя на превозвача "България ер". Това съобщи пред журналисти главният търговски директор на ирландската компания Дейвид О'Брайън, цитиран от Дневник.

О'Брайън посочи данни, според които "България ер" дължи на летище "София" такси за близо 3 години назад на стойност около 30 млн. евро, а в същото време е раздала дивидент на акционерите си за 8 млн. евро. Той допълни, че същата компания чрез собственика си държи по 40% в концесионерите на летищата във Варна и Бургас и попита дали и на тях дължи пари. Отправили сме запитване до летище "София" дали може и "Райънер", вместо да си плаща всеки месец дължимото, както прави в момента, да се издължи през 2019 г., пошегува се О'Брайън.

"Предпочитаме да не се стига до такава жалба, но искаме да покажем, че не сме доволни от такава несправедлива ситуация", обясни търговският директор и добави: "Смятаме, че не е честно една компания да не плаща, а от другите да се изисква това".

Той подчерта, че важният въпрос в момента е предстоящото отдаване на концесия на летище "София". Днес правителството откри процедурата по предоставяне на концесия за летището в сталицата за 35 години. Опасенията на представителите на нискотарифния превозвач са, че ще в състезанието за концесията ще спечели офертата на фирмата, която предложи най-много пари на държавата. Това обаче ще повиши таксите на летището, вместо да осигури развитието му като брой пътници и разкриването на нови дестинации, заключи Дейвид О'Брайън.

"Райънер" fт есента ще лети от София по 21 маршрута.

#"България ер" #Европейската комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници