Сбъдва ли се пророчество на Ванга? Европа преживява най-тежката суша от 500 г. насам

Сбъдва ли се пророчество на Ванга? Европа преживява най-тежката суша от 500 г. насам
Pixabay
A A+ A++ A

Сушата в Европа "изглежда най-лошата от най-малко 500 години насам", заяви днес Европейската комисия, цитирана от ДПА.

"Това, разбира се, е само първа оценка и трябва да го потвърдим с окончателни данни в края на сезона", коментира говорителят на комисията Йоханес Барке, позовавайки се на изследване, публикувано в понеделник.

Почти половината Европа е застрашена от суша, според доклад на Съвместния изследователски център (JRC) на Комисията. В него се казва, че към 10 август 47 процента от територията на Европа е достигнала ниво на предупреждение за суша, докато 17 процента от изследваните региони са в пълна тревога.

Оскъдните дъждове и редица горещи вълни от май нататък повлияха на речните зауствания и водните нива в цяла Европа. Намалените водни обеми също се отразиха неблагоприятно на енергийния сектор както за водноелектрическото производство, така и за охладителните системи на други електроцентрали.

Сушата е намалила значително добивите за реколтата от летни култури, като най-засегнати са царевицата, соята и слънчогледът, споделиха изследователите. "Почвената влага и растителният стрес са силно засегнати", се съобщава в доклада, като се изброяват над дузина страни, в които опасността от суша нараства, включително Германия, Франция и Великобритания. "Останалата част от Европа, която вече е засегната, поддържа стабилни силно-сухи условия", се казва още в съобщението.

От доклада става ясно, че регионите, където условията се влошават най-много, са тези, които вече са били засегнати от сушата през пролетта на 2022 г. - например Северна Италия, Югоизточна Франция и някои райони в Унгария и Румъния.

Изследователите прогнозират, че до ноември в западния евро-средиземноморски регион вероятно ще има по-топли и по-сухи условия от нормалното.

Източник: БТА

#суша #"Европа" #Европейската комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай