Ще спрат ли да ни действат антибиотиците?

Ще спрат ли да ни действат антибиотиците?
A A+ A++ A

Антибиотиците скоро ще спрат да действат и основни лечения ще станат абсолютно несигурни, ако не бъдат взети сериозни мерки това да бъде избегнато.

Ако антибиотиците станат неефикасни, ще стане прекалено опасно да се прави секцио или други рутинни операции, като например да се сменят стави.

Затова е необходимо спешно да бъде въведен контрол, преди антибиотиците да спрат да действат и много болести да станат нелечими, което да доведе до "ужасна човешка и икономическа цена", апелира голям британски медицински доклад.

По поръчка на британското правителство икономистът Джим О'Нийл прави доклад за употребата на антибиотици. В него той подчертава, че ако не бъдат взети спешни мерки, превантивната медицина ще се върне в "Средновековието".

Без спешни мерки резистентните инфекции ще убиват 10 милиона души годишно към 2050 г., т.е. един на всеки три секунди, повече отколкото сега стават жертви на рака.

Докладът призовава за драстична промяна в начина на използване на антибиотици, чиято неправилна или свръхупотреба водят до резистентност на супербактериите. Той предлага мащабна ограмотяваща кампания, защото хората до голяма степен не осъзнават риска.

Полезно би било да бъде намалено значително използването на антибиотици в животновъдството. Във Великобритания, например, 45 процента от антибиотиците се дават на животни за предотвратяване на инфекции.

Джим О'Нийл предлага също да бъде учреден фонд за научни изследвания от 2 милиарда долара, както и да се възнаграждават лабораториите, разработили нов антибиотик, с един милиард долара.

#антибиотици #антибиотик #болест #цена #доклад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай