Ужас! Бедността в Еввропа расте заедно с нарасналия брой мигранти

Ужас! Бедността в Еввропа расте заедно с нарасналия брой мигранти
БГНЕС
A A+ A++ A

Почти 2 млрд. души в света живеят с по-малко от 3,10 долара на ден, което е 36% от нововъзникналия и развиващ се свят. Това сочи изследване на Международната организация на труда (МОТ), цитирано от пише CNBC.

Въпреки че равнището на бедност като цяло намалява в световен мащаб, особено в Китай и голяма част от Латинска Америка, то все още остава високо в Африка и части от Азия.

Интересно е, че покачване на бедността е регистрирано в развитите страни и по-специално в Европа, показват данните на МОТ.

Бедността в Европа продължава да нараства и от МОТ обясняват това с нарастващия брой мигранти. "Качествените работни места, които осигуряват социална защита, трябва да играят ключова роля за справянето с бедността", обяви МОТ в последния си доклад за световната заетост и социалните прогнози за 2016 г.

Организацията изчислява, че през 2012 г. над 300 млн. души в развитите страни са живели в бедност. Това нарастване на безработицата е свързано с увеличаващия се брой бежанци, които пристигнаха в Европа през последните няколко години.

Въпреки че екстремните нива на бедност намаляха от 1990 г. насам, твърде много хора продължават да живеят в бедност по света, въпреки че имат работа, отбелязва организацията.

В момента почти една трета от крайно бедните или умерено бедните хора в развиващите се страни всъщност имат работа. Въпреки това, тези работни места често правят хората уязвими - понякога трудът им е неплатен, концентрирани са в ниско квалифицирани професии и нямат социална защита.

Жените и децата са най-засегнати от бедността. В развиващите се страни повече от половината от всички деца под 15-годишна възраст живеят в крайна или умерена бедност. В развитите страни 36% от всички деца живеят под относителния праг на бедността.

Организацията на обединените нации си постави за цел да „елиминира бедността във всичките й форми навсякъде“ до 2030 г. Изчисленията на Международната организация на труда показват, че са необходими 600 млрд. долара годишно, или близо 10 трилиона долара общо през тези 15 години, за да се изкорени крайната и умерената бедност в световен мащаб.

Междувременно европейската статистическа служба Евростат нареди България сред държавите в Европейския съюз (ЕС) с най-голям спад на риска от бедност и социално изключване на децата през 2014 г.

За периода 2010 – 2014 г. делът на децата в риск от бедност и социално изключване у нас се е понижил с 4,6 процентни пункта до малко над 45%. Изпреварва ни само Румъния, където за същия период се отчита увеличение на този дял до 51%. Третата позиция е за Унгария с малко над 40%. Следват Гърция и Испания, като за периода Гърция е с най-силен ръст на дела на децата в риск от бедност и социално изключване в ЕС.

#бедност #мигранти #Европа #деца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници