Магистрала „Хемус“ е препроектирана за 120 км в час

Магистрала „Хемус“ е препроектирана за 120 км в час
БГНЕС
A A+ A++ A

Първият участък от около 10 километра от магистрала "Хемус" от Ябланица до пътен възел Боаза вече е препроектиран с по-ниска проектна скорост, в магистрален габарит и по новия Закон за обществените поръчки се подготвя тръжната документация.

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на блиц контрола в парламентарната комисия по регионално развитие.

Единственото, което се изчаква, за да бъде обявена обществена поръчка, е решението на ВАС по обжалването на прекратените процедури, допълни министърът.

Строителството на първите десет километра от магистралата ще бъде финансирано със средства от държавния бюджет, благодарение на увеличените приходи, и това ще стане в рамките на няколко години.

Министърът съобщи, че анализирайки останалите участъци от магистралата - участъкът в цялото направление на магистралата - приоритетно сега до Велико Търново, се налага цялостно препроектиране за намаляване на проектната скорост до 120 километра в час, като скоростта за шофиране ще е 140 километра в час.

В три или четири участъка ще трябва да се намери и ново трасе, за да се избегне строителството на сложни и скъпи тунели.

Това ще стане чрез обществена поръчка, подготвяна от АПИ, за изготвяне на технически проект с варианти, за да се намери най-доброто решение.

Очаква се в края на май или началото на юни поръчката ще бъде обявена, за да може да се започне и с процедура за промяна в парцеларните планове, и в екооценката, като тази процедура, по думите на министъра, ще отнеме малко повече време, през което ще бъдат фокусирани усилията по изграждането на първите километри от магистралата.

Източник: БТА

#магистрала "Хемус" #обществена поръчка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници