Япония отговори на критиките за бежанската си политика: дава стипендии на 150 сирийци

Япония отговори на критиките за бежанската си политика: дава стипендии на 150 сирийци
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Японският министър-председател Шиндзо Абе заяви, че Япония ще приеме 150 сирийци в следващите пет години, третирайки ги не като бежанци, а като чуждестранни студенти. Инициативата е част от усилията на Япония да стабилизира разтресената от конфликт Сирия, пише The Japan Times.

Планът ще бъде в полза на младите сирийци, чиито образователни възможности бяха загубени заради войната в страната им. Студентите ще бъдат избрани от международни организации като Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН). Всяка година 30 сирийски студенти, които са или от страната, или които са избягали от нея в съседни държави ще бъдат избирани да следват в японски университети. 

Япония в момента се опитва да отбие критицизма, че допуска прекалено малко бежанци и лица, търсещи убежище. През 2015 г. тя получава 7586 молби за даване на бежански статут, но удовлетворява само 27 от тях. 

Новата програма ще е насочена единствено само студентите към и не е ясно дали това е част от бъдещ план за приемането на повече бежанци. Според представител на японските власти сирийците ще трябва да напуснат страната след това, но добави, че всичко ще зависи от ситуацията в Сирия.

#сирийци #стипендии #Япония #образование #бежанци #политика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници