Европа не е конкурентоспособна, смята Кристалина Георгиева

Европа не е конкурентоспособна, смята Кристалина Георгиева
Колко от вас предпочитат през 2030 г. България да бъде единак в света?, обърна се еврокомисарят към гостите в аулата на Софийския университет. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Най-големият проблем на Европа е, че все още изостава по отношение на конкурентоспособността, коментира българският еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.

„Хубавата новина на лошата криза е, че тя прави от невъзможното възможно - да направим интелигентния си потенциал по-полезен, да изобретяваме, но и да внедряваме“, заяви Кристалина Георгиева пред студенти в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където гостува заедно с президента Росен Плевнелиев по повод Деня на Европа 9 май.

Според българския еврокомисар пред Европа има огромни перспективи за осигуряване на 25-26 млн. нови работни места чрез иновации, либерализация на трудовия пазар и зеления растеж.

„Трябва да довършим реформата в образованието и да го направим приоритет на всички българи“, препоръча Кристалина Георгиева.

По думите й заради демографския проблем България трябва да довърши реформата в здравеопазването и да се концентрира и в създаването на нови работни места.

Тя подчерта, че България трябва да създаде по-добри условия за развитието на малкия и средния бизнес, защото той осигурява 99% от работните места в частния сектор.

Кристалина Георгиева не се съмнява, че 500-те милиона европейци имат много по-добър шанс да гарантират своето място в световната икономика заедно, а не поотделно.

„Колко от вас предпочитат през 2030 г. България да бъде единак в света?“, обърна се еврокомисарят към гостите в аулата.

Тя цитира изследване на Евробарометър, според което в сравнение с 2010 г. повече европейци биха помогнали на пострадали при бедствия, и заяви, че кризата събужда по-доброто у нас.

„Напоследък е модерно да се критикува Европа и да се поставя под съмнение бъдещето на еврото и на ЕС. Европейският проект категорично не е изчерпан. Вярвам в Европа, България и в бъдещето на нашите деца“, завърши словото си Кристалина Георгиева.

#Кристалина Георгиева #еврокомисар #хуманитарна помощ и реакция при кризи #Росен Плевнелиев #президент #Ден на Европа #9 май #Евробарометър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници