Орбан призова за смяна на властта в Европейския съюз

Орбан призова за смяна на властта в Европейския съюз

ФБ/Виктор Орбан

A A+ A++ A

Премиерът на Унгария, Виктор Орбан, разкритикува властите на ЕС за миграционната им политика и курса по украинския въпрос и призова за смяна на властта в Брюксел, съобщава Политико.

"Смисълът на настоящите европейски избори е смяната на лидерството“, заяви Орбан в кулоарите на конференцията NatCon на консервативните и крайнодесни сили в Европа, която се провежда в Брюксел. — Ако лидерите се окажат лоши, те трябва да бъдат сменени. Толкова е просто“, цитирано от Фокус.

В статията на Политико се отбелязва, че конференцията вече се е превърнала в скандал - кметът на една от брюкселските общини във вторник реши да забрани събитието поради риск от обществени вълнения, след което действията му бяха спрени от полицията. На следващия ден забраната беше отменена от брюкселския съд и конференцията продължи.

В речта си Орбан сравни опита за прекъсване на NatCon с "репресиите“, използвани в Унгария през 80-те години на миналия век при социализма, и отбеляза, че "както и да го наречем, комунизъм или каквото и да е, ние живеем на самия праг на репресивната ера в Европа“.

Орбан също така бе категоричен, че няма да се откаже от икономическото партньорство с Русия, въпреки конфликта на страната с Украйна, като подчерта, че въпреки че Киев има право на самоотбрана - "това не е война на унгарския народ“.

"Това, което европейците правят сега, е лошо, защото техните действия не са насочени към прекратяване на огъня и ние не искаме да разберем напълно последствията от подкрепата на страна, която води война, която няма да спечели“, предупреди Орбан.

#Виктор Орбан #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите