ПАСЕ похвали България, иска спиране на постмониторинговия диалог

ПАСЕ похвали България, иска спиране на постмониторинговия диалог

ФБ/ПАСЕ

A A+ A++ A

Комитетът за наблюдение на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, на заседание в Париж, предложи закриване на постмониторинговия диалог с България и проследяване на събитията в страната по отношение на върховенството на закона, демокрацията и правата на човека в рамките на своите периодични прегледи, съобщават от организацията на своя официален уебсайт.

С приемането на доклада комисията поздрави България за преодоляването на политическата криза и нестабилността (илюстрирана от петте поредни предсрочни парламентарни избори през 2021-2023 г.) и фактът, че през юни 2023 г. беше създадено коалиционно правителство.

"Властите успяха да съберат парламентарното мнозинство, необходимо за конституционни промени, необходими за създаването на независима съдебна система и гарантиране на устойчивостта на реформата", се посочва в документа. Конституционните промени в областта на съдебната власт като цяло представляват значителен напредък в изпълнението на ангажиментите и задълженията на България, подчертаха те.

Комисията също така приветства мерките, предприети от властите за борба с корупцията по високите етажи на властта и приемането на Закона за борба с корупцията през октомври 2023 г. Отбелязва, че е постигнат значителен напредък по отношение на свободата на изразяване, защитата на журналистите и лицата, подаващи сигнали, борбата с насилието над жени и борбата с езика на омразата.

Въпреки това Комисията счита, че някои оставащи недостатъци все още изискват коригиране, по-специално по отношение на интеграцията на ромското население. Властите се призовават да продължат текущата конституционна реформа и да решат други нерешени въпроси в тясно сътрудничество с Венецианската комисия.

Накрая комисията призовава властите да изпълнят препоръките на Групата държави срещу корупцията (GRECO) и да си сътрудничат с Комитета на министрите на Съвета на Европа за подобряване на изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека (повече от 90 решения на Съда очакват изпълнение, над 50% са висящи от поне десет години).

#ПАСЕ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници