Полша подновява делото за екстрадиране на Роман Полански в САЩ

Полша подновява делото за екстрадиране на Роман Полански в САЩ
Роман Полански / БГНЕС
A A+ A++ A

Полският министър на правосъдието Збигнев Зебро ще обжалва решението на съда в Краков за недопускането на екстрадиция на режисьора Роман Полански в САЩ. По този начин новото полско консервативно правителство поднови сагата около 82-годишния кинаджия, който в Америка е задочно осъден за изнасилване на непълнолетно момиче през 1977 година.

„Взех решение да поискам от Върховния съд касация по делото на Роман Полански. Съдът в Краков реши да не го екстрадира в САЩ, при положение, че той е търсен за жестоко престъпление, за насилие над дете”, заяви Зебро в интервю за полско радио, цитирано от ТАСС.

Полански беше задържан през октомври миналата година в Полша, когато започна и процесът в Окръжния съд в Краков. Органът реши, че екстрадирането на режисьора в САЩ ще е невъзможно. През 2009г. Полански, който има полско и френско гражданство, беше задържан в Швейцария заради същото искане за екстрадиция от страна на САЩ. В последствие той прекара 10 месеца под домашен арест в местен курорт, преди швейцарските власти също да откажат екстрадицията.

Полански е задочно осъден в САЩ за сексуално посегателство над 13-годишната Саманта Гейли през 1977 година. Режисьорът, тогава 44-годишен, кани момичето на фотосесия в къщата на актьора Джак Никълсън в Лос Анджелис, където я упоява с комбинация от медикаменти и алкохол и блудства с нея.

Майсторът, едновременно в късата и пълнометражна филмова форма, е автор на шедьоври в полското, европейското и американското кино като „Нож във водата” (Noz w wodzie, 1962), „Задънена улица” (Cul-de-Sac, 1966), „Бебето на Розмари” (Rosemary's Baby, 1968), „Китайски квартал” (Chinatown, 1974) и е носител на „Оскар” за „Пианистът” (The Pianist, 2002).

#екстрадиране #САЩ #Краков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници