От 1 април Швейцария отваря трудовия си пазар за българи и румънци

От 1 април Швейцария отваря трудовия си пазар за българи и румънци
БГНЕС
A A+ A++ A

В сряда, 1 април, Швейцария отваря трудовия си пазар за български и румънски граждани. Днес приключва преходният период от седем години за ограничения в достъпа до трудовия пазар в страната. Тези, които изпълняват условията за доказване на правото на заселване, ще могат да започнат работа в Швейцария, съобщи БНР.

Контролните служби по миграция ще дават разрешение за пребиваване, ако лицето изпълнява предвидените условия. За несамостоятелно заетите ще се дават разрешения за пребиваване, без предварителна проверка за критериите на пазара на труда. Необходимо е обаче трудов договор, като в зависимост от посочената в него продължителност ще се получава разрешение за краткосрочно пребиваване от три месеца до една година или дългосрочно - до пет години. За самостоятелно заети и командировани работници отпада разрешението за пребиваване до 90 дни.

За четирите специални браншове за услугите - основни и спомагателни строителни дейности, градински ландшафтни дейности, почистващи, охранителни дейности по сигурността, ще се изисква задължителна електронна регистрация още от първия работен ден.

В бъдеще българи и румънци сами ще поемат отговорността да правят адресната си регистрация в съответната община след своето пристигане в Швейцария.

Местното законодателство допуска, че е възможно до края на 2019 година квотите и разрешителните отново да бъдат въведени, при условие че миграцията от България и Румъния надвиши 10 процента средната стойност на предходните три години.

Само през миналата година броят на упражняващите заетост български граждани с постоянно и краткосрочно пребиваване е възлизал на малко над 2 хиляди души.

#Швейцария #трудов пазар #българи #румънци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници