Пластмасов „континент“ заплашва да наруши екосистемата на Тихия океан

Пластмасов „континент“ заплашва да наруши екосистемата на Тихия океан
Според френски учени „пластмасовият континент“ се разпростира върху около 3.4 милиона квадратни километра. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Концентрацията на миничастици от пластмаса, които плават на повърхността на северната част на Тихия океан, се е увеличила стократно през последните 40 години.

Това е замърсяване на природната среда с неизмерими последици, разкрива изследване, публикувано в сряда, съобщиха АФП и БГНЕС.

Според изследователите от Калифорнийския университет в Сан Диего в периода между 1972 и 1987 година микрочастиците от пластмаса (с диаметър под 5 мм) са били относително рядко срещани в субтропичното завихряне на Северния Пасифик – зона, в която водите се смесват при срещата на океанските течения и се завъртат в кръг заради ефекта от въртенето на земята.

Повече от половината от пробите от това време нямат нито една такава частица.

Според анализите на същата зона между 1999 и 2010 г. концентрацията на микрочастиците от пластмаса се е увеличила стократно, подчертава изследването, публикувано в списанието „Биологически статии“ на Британската кралска общност.

Следователно гигантската плака от плаващи в океана късчета, с дебелина на някои места от няколко десетки метра, създава среда за възпроизвеждане на вид воден паяк Halobates sericeus.

Този инсект е способен да живее в морска среда, но той има нужда от твърда почва, за да снася яйцата си и „пластмасовият континент“ става за него мечтаният инкубатор.

В резултат паякът е на път да се засели в северната част на Тихия океан. Това ще бъде неочаквана манна за крабовете, рибите и дори за морските птици, които се хранят с инсекта и яйцата му.

Halobates обаче е хищник, който унищожава зоопланктона и хайвера на рибите, припомнят биолозите.

Ако плътността на микропластмасата продължи да се увеличава, ще се увеличи и честотата на срещане на този паяк, което създава риск от дебалансиране на екосистемата на океана, предупреждават изследователите.

Според Националния институт за космически изследвания на Франция, който спонсорира предстоящо изследване на „пластмасовия континент“, плаката от плаващи частици се разпростира върху около 3.4 милиона квадратни километра.

Теглото на твърдото съдържание се изчислява в десетки милиона тона.

#пластмаса #Калифорнийския университет #Сан Диего #Пасифик #Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници