Бедните държави инвестират повече във възобновяема енергия от богатите

Бедните държави инвестират повече във възобновяема енергия от богатите
БГНЕС
A A+ A++ A

През изминалата година инвестирането във възобновяема енергия е било по-голямо в по-бедните държави в света, а не в богатите, показва доклад на мрежата за възобновяема енергия REN21, цитиран от британския в. „Индипендънт“.

Това е първият път в историята, в който по-бедните държави се представят по-добре по този показател от богатите.

В доклада се посочва също, че през 2015 г. в световен мащаб са били похарчени рекордните 196,5 млрд. паунда (над 283 млрд. долара) за възобновяема енергия и горива. От тази сума 107 млрд. паунда (155 млрд. долара) са били похарчени в развиващи се държави като Китай, Индия и Бразилия. В сумата обаче не влизат схемите за големи хидроенергийни проекти и технологиите за отопление и охлаждане.

Според  данните до края на 2015 г. капацитетът на възобновяемата енергия е бил достатъчен за създаването на 23,7% от електричеството по света. Миналата година този капацитет е бил в размер на 1849 гигавата енергия, което представлява значително увеличение в сравнение с 1701 гигавата през 2014 г.

Изпълнителният секретар на REN21 Кристин Линс смята, че отчетеният растеж през изминалата година е постигнат независимо от това, че правителствата по света субсидират в голяма степен изкопаемите горива. „За всеки долар, похарчен за възобновяема енергия, други четири се харчат за поддръжка на нашата зависимост от изкопаемите горива“, посочва още тя. Според нея увеличаването на възобновяемата енергия през миналата година е било впечатляващо и заради това, че през този период цените на горивата са отбелязали исторически минимуми.

Линс посочва също, че по-бедните държави все повече се обръщат към възобновяемите източници, тъй като те в момента са рентабилни. „Страните се насочват към възобновяемите източници, тъй като те не само са най-екологичната, но и най-евтината опция“, допълва тя. За първи път в историята общите инвестиции във възобновяема енергия и горива в развиващите се държави през 2015 г. надминава тези в развитите икономики“, се казва в доклада на REN21.

„Доминантна роля“ в индустрията през миналата година е имала Китай, която е увеличила инвестициите си със 17%. Общо на Китай се падат 36% от световните инвестиции. Значително увеличение отбелязват инвестициите и в Индия, Южна Африка, Мексико и Чили. Сред другите държави, инвестирали повече от 500 млн. долара във възобновяема енергия през 2015 г. са също Мароко, Уругвай, Филипините, Пакистан, Хондурас, посочват от REN21. “Обратно инвестициите във възобновяема енергия в развитите държави като група са намалели с 8% през 2015 г. до 130 млрд. долара“, се казва още в доклада. Най-значително намаляване е отчетено в Европа – с 21% до 48,8 млрд. долара. САЩ обаче отбелязва увеличение с 19% за миналата година.

#възобновяема енергия #инвестиции #ръст

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници