Нови сблъсъци между полиция и протестиращи в Париж

Нови сблъсъци между полиция и протестиращи в Париж
БГНЕС
A A+ A++ A

Стотици маскирани протестиращи в Париж са започнали да замерят охраняващите ги полицаи с различни предмети при нова демонстрация заради плануваните от френското правителство трудови реформи. Органите на реда в столицата са арестували 6 души. Това е първата по-сериозна демонстрация от началото на Европейското първенство по футбол в страната, съобщи АФП.

Протестите срещу реформите в трудовия кодекс, с които правителството на президента Франсоа Оланд цели да намали безработицата в страната, започнаха още през март. Мерките улесняват наемането и уволняването на хора и според различните протестни движения са изцяло в полза на бизнеса и лишават от права трудещите се. Консервативната опозиция от своя страна смята реформите за недостатъчно „гъвкави”, за да насърчат повече заетост и да улеснят предприемачите.

Френският кабинет не може да събере достатъчна подкрепа за реформите в парламента, като сред противниците им са депутати от самата управляваща Социалистическа партия. Така правителството се принуди да въведе текстовете в законодателството с извънреден президентски указ на Оланд, заобикаляйки гласуването в парламента. Според профсъюзите мерките ще доведат до срив в работническите права, а някои студентски и ученически организации виждат провал в създаването на „истински” работни места за младите.

Реформите обаче провокираха активизацията на далеч по-дълбоки леви политически движения в страната, включително такива с анархисти и антиинституционален характер. За разлика от профсъюзите, те не само оспорват легитимността на промените в трудовия кодекс, разглеждани като покровителство за бизнеса, а критикуват цялостния характер на политическия процес и обществения договор заради върховенството на неолибералните икономически доктрини в тях.

Израз на тези настроения станаха нощните протести „Nuit Debout” (Будни цяла нощ, още превеждано Будна нощ и Нощна стража), при които от края на март насам се окупират централни площади в големи градове. Те включват в себе си асамблеи на участието, при които на всеки присъстващ се дава думата посредством микрофон, както и други форми на колективно действие.

Общото недоволство доведе до редица демонстрации, в които се включиха организирано и привърженици на Социалистическата партия на Оланд. Френските власти се притесняваха, че различните стачки, включващи такива на работниците в железопътния транспорт, в петролните рафинерии и в други браншове, могат да създадат проблеми по време на Евро 2016, предаде БГНЕС.

По програма днес в Париж няма срещи от груповата фаза на турнира.

#Париж #сблъсъци #полиция #протестиращи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници