Софийската опера ще представи "Набуко" на открита сцена пред „Св. Александър Невски”

Софийската опера ще представи "Набуко" на открита сцена пред „Св. Александър Невски”
БГНЕС
A A+ A++ A

Нова внушителна сцена издига през юли Софийската опера – този път от северната страна на храма "Св. Александър Невски", където от 23 до 31 юли в шест вечери ще се разиграе драмата на първата историко-героична опера на Джузепе Верди – „Набуко“.

Най-новият проект на режисьора Пламен Карталов е вторият след постановката на „Борис Годунов“ от Мусоргски през 2014 г., в който се използва внушителният естествен декор на Патриаршеската катедрала, съобщиха от Софийската опера. Трапецовидната сцена с формата на разгънат свитък – с 40 метра дължина и 10 метра дълбочина и 4-етажните градини на Семирамида, изградени върху масивна пирамидална конструкция, както и една същинска Стълба към небето, която завършва с ръцете на Моисей, ще впечатляват многобройната публика с новото мащабно творческо предизвикателство с подписа на Маестро Карталов.

„Има една много емоционална и съдбовна фраза в операта „Набуко”, която се свързва с днешната демографска, политическа, духовна и икономическа криза у нас: „О, Родино моя, красива и изгубена...” Тази фраза извира от мислите със златни крила, да кацнат по скали и хълмове на родната земя, върху опустошените кули от отминали славни времена и златните арфи на вярващи и на поети, с надеждата Господ да вдъхва песен и да вдъхновява добродетелните. Връзката с плача и стоновете от Хора на евреите от „Набуко” е метафорична с днешното време, когато на родната ни земя се раждат толкова много таланти, хора с огромна енергия от различни слоеве, но поробени от безгрижието, пренебрежението към ценностното, от политическата, икономическа и културна родна безпътица. А плодът от съвкупността на материалното и духовното творчество създава културата на една нация, а без култура каква нация е тя... Затова като призивен камбанен звън, и като от Храм на Спасението, избрахме да звучат посланията от „Набуко“ на безсмъртния маестро на италианската революция Джузепе Верди", посочва Пламен Карталов.

Той и целият творчески екип отдавна са доказали и вкус, и високи постижения в овладяването на големи сцени на открито. Сценографската идея е на режисьора, а дизайнът на костюмите – на Цветанка Петкова-Стойнова Истинско звездно присъствие ще украси мултинационалния състав от изпълнители на главните роли от България, Италия, Израел и Грузия.

В прочутата Вердиева творба в ролята на Набуко ще блестят Владимир Стоянов и Марко Вратоня, Италия. Четири са изпълнителките на Абигаил: Габриела Георгиева, Йорданка Дерилова, Радостина Николаева и Сузана Бранкини, Италия. В ролята на Захария се представят гостът от Италия Роберто Скандюци, Димитър Станчев и Светозар Рангелов. В останалите роли – Даниел Дамянов, Даниел Острецов и Росен Ненчев (Измаел); Дилета Скандюци, Италия, Оана Андра, Румъния, Цвета Сарамбелиева и Шай Блох, Израел (Фенена), Ангел Христов и грузинският гост Кахабер Шавидзе (Великият жрец), Красимир Динев и Хрисимир Дамянов (Абдало), Елена Стоянова и Силвана Пръвчева (Анна). Преди две години Пламен Карталов каза, че с постановката на „Борис Годунов“ е издигнат нов олтар на операта – пред храма „Св. Александър Невски“.

На 23, 24, 28, 29, 30 и 31 юли този олтар ще е сцена за едно от най-интересните заглавия в творчеството на Джузепе Верди, което той самият счита за начало на творческото си развитие. Спектаклите ще бъдат дирижирани от Михаил Синкевич от Русия и Жорж Димитров. Премиерата на „Набуко“ е посветена на юбилейните 125 години Софийска опера и е под патронажа на кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова като важна част от културната програма на столицата.

#Набуко #Софийската опера

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници