Европейските лидери: Никакви преговори с Лондон, докато не подаде молба за напускане (обзор)

Европейските лидери: Никакви преговори с Лондон, докато не подаде молба за напускане (обзор)
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няма да има преговори, докато Великобритания не поиска изтегляне от ЕС Няма да има никакви нито официални, нито неофициални преговори, докато Великобритания не задейства член 50 за изтегляне от ЕС. За това се договориха в Берлин германският канцлер

ЕС няма да води официални или неофициални информативни преговори с Великобритания, преди Лондон да е подал молба за напускане на общността. Това заявиха германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и италианският премиер Матео Ренци след срещата си в Берлин.

Има голяма разлика между това да си член на ЕС и да не си. Който излезе от общността, не бива да очаква, че ще запази привилегиите си, а няма да спазва задъженията си. Това заяви в обръщение пред Бундестага германският канцлер Ангела Меркел.

В този момент всички в ЕС трябва да се обединим и да действаме заедно – големите с малките, богатите с бедните, всички 27, заяви тя.

До излизането на Великобритания от общността ще важат всички подписани договори както за нея, така и за ЕС, посочи канцлерът в реч, която държа малко преди да отлети за Съвета на Европа в Брюксел. Тя предупреди британците, че не бива да очакват неофициални преговори, преди да задействат член 50 за напускане на ЕС. Това бе послание, което тя отправи и късно вчера след срещата си с френския президент Франсоа Оланд и италианския премиер Матео Ренци.

Меркел предупреди Великобритания, че ако иска свободен достъп до вътрешния пазар, ще трябва да спазва четирите основни свободи на ЕС – свободата на движение на хора, свободата на движение на стоки, на капитали и на услуги. Тя даде за пример Норвегия, която е част от общия пазар, без да е член на ЕС, и приема чужди работници по европейските правила.

Германският канцлер заяви, че въпросът пред ЕС сега не е дали да има повече или по-малко Европа, а как Европа да е по-ефикасна. Пред нас има предизвикателства като бежанска криза, военни конфликти, климатични промени – тези проблеми са твърде сложни, за да с ерешават поотделно. Меркел критикува и фактът, че европейските лидери не са спазили обещанието си, дадено през 2000 година, да направят от ЕС общност, в която богатството на отделния човек да се увеличава и безработицата да намалява. „Обещанието не бе спазено, защото имаше отделни интереси ,които бяха наложени над общите”, заяви тя.

Тримата обсъдиха ситуацията в общността след брекзит и отхвърлиха предложението на Борис Джонсън да започнат информативни преговори за брекзит.

Лидерите на Германия, Франция и Италия очакват от Великобритания да покаже своя план за действие, в който да са посочени ясни срокове. Това трябва да стане на срещата на върха във вторник. Как ще процедира ЕС пък ще е плод на съвместното решение на всички 27 членки.

Тримата лидери са говорили и за належащите импулси, които трябва да се дадат към ЕС, за да стане той по-ефективен. Като най-голям проблем са посочили младежката безработица. 27-те трябва да договорят мерки за преодоляването й. Също така ще се обсъжда по-голяма интеграция в областта на политиката на сигурност, еврозоната и икономическия растеж.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също призова премиера Дейвид Камерън бързо да изясни кога Великобритания възнамерява да напусне ЕС, като поясни, че не може да има преговори за бъдещите контакти с Лондон пред официално подаване на молба за напускане, предаде АФП.

„Ще видя премиера по-късно днес и ще поиска да изясни ситуацията възможно най-бързо. Ние не можем да стоим в период на продължителна неопределеност. Без оповестяване няма преговори“, каза Юнкер пред европейския парламент.

„Не може хората тайно да опитват да започнат преговори. Ние сме тези, които трябва да решат какво се случва, а не само желаещите да напуснат Европейския съюз“, допълва той.

Както НовинитеБГ писа още вчера, Германия и Франция са подготвили план за реформи в ЕС, който предвижда дълбока интеграция на страните-членки на ЕС.

Според медията германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер възнамерява да предаде документа от девет страници на колегите си от Вишеградската четворка на среща в Прага.

„Ако предложеният документ бъде реализиран, то вместо ЕС ще бъде създадена обща европейска държава, която ще зависи от най-силните на деня европейски играчи“, коментира телевизията.

Страните-членки фактически няма да имат собствена армия, спецслужби, отделни наказателни кодекси, национална валута. Планира се създаване на общи силови структури, данъчна система и други.

Германия изисква от Великобритания да представи след референдума за брекзита яснота относо по нататъшните стъпки за излизането й от Европейския съюз, пише националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Говорителят на германското правителство Шефан Зайберт подчерта, че единствено Лондон може да задейства чл. 50 от Лисабонския договор и даде да се разбере, че Берлин няма да чака прекалено дълго, за да разбере кога и как ще се случи това.

 

 

#Матео Ренци #Ангела Меркел #Брекзит #Франсоа Оланд #Дейвид Камерън #Жан-Клод Юнкер #Великобритания #преговори #ЕС #молба за напускане #Лондон #Берлин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници