Новият правилник на Фонда за лечение на деца съкращава сроковете и изключва независимите експерти

Новият правилник на Фонда за лечение на деца съкращава сроковете и изключва независимите експерти
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сроковете за обработване на заявления и придвижване на процедури във Фонда за лечение на деца ще бъдат съкратени в нов правилник на институцията, който беше представен днес пред журналисти от директора на фонда Владимир Пилософ и от зам.-министъра на здравеопазването Ваньо Шарков. Заявления ще се разглеждат до два работни дни след подаването им, вместо до три както е сега, външните експертизи ще се представят до 7 работни дни, а не до 14, и разглеждането от Обществения съвет ще бъде най-късно до 20 дни след подаване на заявлението, вместо сегашните 45 дни.

За съставянето на новия правилник не е имало работна група с участието на неправителствени организации и представители на Обществения съвет, както настояваха от органа, но предстои 14-дневно обществено обсъждане, в което ще се разчита на тяхното мнение, обясни Ваньо Шарков. Документът ще бъде публикуван днес на страницата на Министерството на здравеопазването.

Правилото, че външни експерти при нужда могат да са само националните консултанти и председателите на научни дружества, както и посочени от тях компетентни лица.

Лекарски консилиуми ще се сформират по искане на директора на фонда по отделни случаи, ако има тотално разминаване в мненията на специалистите за лечението на детето. Ако това се наложи, трябва да се осъществи в същите срокове като изискването за външна експертиза - до седмица.

Друго изискване в правилника ще е всяка от организациите в Обществения съвет да подсигури резервен човек за заседанията на съвета, в случай че му се налага да отстъства. По този начин няма да пропадат заседания, смята Шарков. Той подчерта, че ще се прекрати "съществуващата досега практика" да се дават представителни обяди и вечери за чужди специалисти, поканени у нас, но отказа да даде конкретни примери и подробности за това за колко случаи става въпрос и на каква стойност.

 

 

#Фонд за лечение на деца #експерти #Ваньо Шарков #Владимир Пилософ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници