И Македония подсилва границата си срещу мигрантите

И Македония подсилва границата си срещу мигрантите
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Властите в съседна Република Македония взеха решение за изпращане на допълнителни военни и полицейски сили по границите си с цел предотвратяване на нелегалната миграция, предаде БГНЕС.

"Сигурността в Република Македония на този етап е стабилна и спокойна". Това е оценката на "Групата за преценка", която заседава извънредно след опита за преврат в Република Турция. По време на срещата е повдигнат и въпросът свързан с нелегалната миграция.

"Участниците информираха ръководителя на "Комитета за координация и управление на кризи" и беше решено в близко време да се увеличи граничният контрол и защитата на държавните граници с допълнителни военни и полицейски сили. Това се прави с цел предотвратяване на нелегалната миграция и трафика на мигранти", се казва в краткото съобщение на "Центъра за управление на кризи".

Тези дни стана ясно, че Македония удължава извънредното положение по южната граница /с Гърция, бел.ред./ и северната /със Сърбия, бел.ред./ до края на годината. Решението на властите в Скопие дойде само няколко часа след съобщението от Белград за създаване на съвместни военни и полицейски патрули, които се изпращат по границите на Сърбия за спиране на нелегалната миграция.

Сръбският премиер Вучич съобщи, че решението е взето със съгласието на президента Томислав Николич. Министър-председателят информира, че в страната вече има близо 3000 мигранти и всеки ден техният брой се увеличава с няколко стотин души. Струпването на мигранти в Сърбия рязко се увеличи след въвеждането на по-строгите гранични мерки от страна на Унгария на 5 юли.

След тази дата на практика на унгарска територия не се допускат мигранти. Само за няколко дни властите в Будапеща върнаха обратно близо 700 мигранти на Сърбия. Миналата седмица вътрешният министър Небойша Стефанович публично каза, че най-много мигранти идват от България в Сърбия - по-около 300 на ден.

#мигранти #Македония #граница #Сърбия #Томислав Николич

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници