Жените и мъжете поравно в правителството на Франсоа Оланд

Жените и мъжете поравно в правителството на Франсоа Оланд
Първото заседание на новия кабинет на Франция ще се проведе в 13:00 часа в четвъртък преди отпътуването на Франсоа Оланд (на снимката) в САЩ за участие в срещите на върха на Г-8 и на НАТО. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Кабинетът на новоизбрания президент на Франция Франсоа Оланд ще бъде първият в историята на страната, в който мъжете и жените ще си поделят постовете поравно.

Най-престижните постове все пак остават заети от мъже, с изключение на министерството на правосъдието, което бе оглавено от 60-годишната Кристан Тобира от Френска Гвиана.

Бившият премиер Лоран Фабиюс бе назначен за нов външен министър, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Франсоа Оланд повери икономиката на строгия реформист Пиер Московиси, бивш сътрудник на Доминик-Строс Кан и бивш министър по европейските въпроси. Той ще бъде подпомогнат в работата си от Жером Каюзак, който става делегиран министър на бюджета.

Президентът избра съюзника си от социалистическата партия Мишел Сапен за министър на труда и възложи на Арно Монтбур да отговаря за промишлеността.

Новото правителство ще бъде водено от премиера Жан-Марк Еро – умерен лявоцентрист, който се ползва с доверието на първия социалистически президент за последните 17 години.

Други министри в кабинета са Марисол Турен, която ще е министър на здравеопазването и социалните въпроси, а говорителят на Франсоа Оланд от предизборната му кампания Манюел Валс от дясното крило на френските социалисти ще бъде вътрешен министър.

Министерството на екологията, устойчивото развитие и енергетиката се поема от Никол Брик, а Жан-Ив Льо Дриан става министър на отбраната.

Министър на културата става Орели Флипети, Женвиев Фиорасо - на науката и висшето образование.

Новият президент избра своята бивша говорителка на предизборната кампания, 34-годишната французойка от марокански произход Наджат Вало-Белкасем, за министър на правата на жените и говорител на правителството.

Стафан Фол поема Министерството на селското стопанство и храните, Марилиз Льобранщу - министерството на държавната реформа и децентрализацията, Викторин Люрел - на отвъдморските територии, а Валери Фурнерон - на спорта и младежта.

Режисьорката от алжирски произход Ямина Бенгиги пое франкофонията и е единствена представителка на гражданското общество в правителството.

Главна новост е номинирането на министър, отговарящ за съживяването на промишлеността. Това е Арно Монтбур от лявото крило на Френската социалистическа партия, който е радетел за европейски протекционизъм.

Образованието - приоритет за новия президент, който обеща създаването на 60 000 работни места в тази сфера, бе поверено на евродепутата Венсан Пейон.

Лидерът на социалистическата партия Мартин Обри, която бе споменавана като възможен премиер, обяви по-рано, че няма да влезе в новия кабинет.

В правителството не влиза нито един член на радикалната левица на Жан-Люк Меланшон, която подкрепи Франсоа Оланд на балотажа.

Първото заседание на новия кабинет на Франция ще се проведе в 13:00 часа в четвъртък преди отпътуването на Франсоа Оланд в САЩ за участие в срещите на върха на Г-8 и на НАТО.

#Франсоа Оланд #президент #Франция #правителство #Жан-Марк Еро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници