Заплатите на българските медици

Заплатите на българските медици
БГНЕС
A A+ A++ A

Българските медици имат едни от най-ниските средни заплати, но в същото време поставят и рекорд за най-високите максимални доходи, коментира сайтът Блиц.

Ножицата в месечните възнаграждения на наследниците на Ескулап е от 600 до 50 000 лв. на месец. Нулите зависят от болницата и от специалността на доктора.

Месечните доходи на общопрактикуващите лекари са средно по 10 хил. лв., а на работещите в Спешна помощ - по около 1500 лв., след последното увеличение. Инвазивните кардиолози пък се разписват срещу 30 и 50 хил. лв., а рентгенолозите в общинските болници - срещу 600 лв. 

Най-вероятно има специалисти, които взимат ниски заплати, но техни колеги карат коли за над 100 бона, споделя Стоян Еленков, пациент на „Пирогов".

 Пациенти са впечатлени и от автопарка пред болниците „Света Екатерина", „Токуда", „Света Анна", Александровска, ВМА.

Не може на едни места да има заплата по 50 000 лв., а на други лекарите да получават по 600-800 лв. Така наречената подвижна част от заплащането не бива да бъде повече от два пъти от трудовото възнаграждение", коментира д-р Иван Кокалов, председател на Федерацията на независимите синдикати в здравеопазването към КНСБ.

Синдикалистите предлагат лечебните заведения да не са регистрирани като търговски дружества и да се въведе таван на дохода.

#български медици #заплата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници